Nu mai cumpărați fructe și legume importate din aceste țări! Conțin substanțe toxice! Informația care cutremură România

23 aug. 2020
Nu mai cumpărați fructe și legume importate din aceste țări! Conțin substanțe toxice! Informația care cutremură România

Mâncăm otravă. Deja nu mai este niciun secret că fructele și legumele de pe piață sau din supermarketuri sunt pline de pesticide, însă unele dintre ele depășesc cu mult limita imaginabilului. Jurnalistul Antena3, Radu Tudor a prezentat o anchetă, prin care arată că România importă masiv fructe și legume neconforme.

”Nu credeam că o să aflu asemenea informații care să descrie o realitate cruntă din țara noastră: se importă masiv legume și fructe din afara Uniunii Europene, iar acestea sunt pline de substanțe toxice.

Toate piețele din România, inclusiv cele clasice, de cartier, chiar și unele mari magazine primesc aceste mărfuri care vin din anumite zone din Orientul Mijlociu și din Africa dar și o țară mai apropiată de noi: Turcia, care este în capul listei de legume și fructe pline de toxine,” a spus Radu Tudor.

Este important să citiți eticheta

Jurnalistul le-a recomandat tuturor românilor să citească foarte atent etichetele și să se gândească de două ori înainte să cumpere anumite produse

„Știu că puțini dintre dumneavoastră faceți acest exercițiu pe care vă rog din această seară să-l faceți cu sfințenie: uitați-vă pe eticheta fructelor și legumelor pe care le cumpărați. Etichete nu prea există pe la piață, dar acolo aveti oameni de încredere, știți care sunt samsari și care sunt cultivatori.

Dar în schimb dacă mergeți la un market, supermarket, hipermarket, vă îndemn sa vă uitați pe etichetă și vă spun ca un avertisment jurnalistic: dacă nu sunt produse din interiorul spațiului UE, să fiți foarte reticenți în a le cumpăra. Normele europene sunt foarte stricte în privința tratamentului aplicat legumelor și fructelor. Acestea nu sunt respectate în afara spațiului UE,” a avertizat jurnalistul.

Fructele și legumele cu substanțe toxice

În ultimii trei ani, legumele și fructele care au fost descoperite ca neconforme au fost cele din țări ca Turcia, China, Macedonia, Polonia.

Iată doar câteva dintre produsele neconforme găsite pe rafturile magazinelor: ardei gras cu buprofezin (substanță activă peste nivelul maxim admis), banane cu imazalil din Ecuador, struguri din Republica Moldova cu procimidon, ardei iute din Uganda cu lambda-cihalotrin.