Nu mai face acest lucru când bei suc! Toți facem această greșeală. Ne putem confrunta cu boli grave

de: Ana Toma
16 dec. 2020
Nu mai face acest lucru când bei suc! Toți facem această greșeală. Ne putem confrunta cu boli grave

Studiile arată că în timpul pandemiei, românii au cumpărat din ce în ce mai multe conserve și sucuri la doză însă este acest lucru sănătos? Există o greșeală pe care foarte multă lume o face când consumă astfel de produse. 

Fie că e vorba despre sucurile la doză, sau preparatele la conservă, ele trebuie spălate de fiecare dată înainte de a fi desfăcute, însă puțină lume știe acest lucru.

În cazul în care nu știai, atât dozele cât și conservele sunt transportate și depozitate în mai multe încăperi, riscând astfel să fie contaminate fie de șobolani, gândaci, sau chiar să aibe un strat consistent de praf.

Dacă nu te sperie aceste amănunte, află că rezidurile de urină de la animale sau fecalele care pot fi prezente pe un astfel de produs sunt extrem de dăunătoare pentru organism. Una dintre cele mai grave boli care o po cauza este leptospiroza, o afecțiune bacteriană cauzată de o bacterie care se găsește în urina șoarecilor sau șobolanilor.

Aceasta se transmite prin contact direct cu bacteriile, iar simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și stare generală de rău.

Pericolul ascuns pe dozele de suc

Pe lângă rezidurile animale, și praful poate avea un impact major asupra sănătății. Conform OMS, acesta poate fi contaminat cu microorganisme aducătoare de boli cum ar fi bacteria Bacillus cereus, care poate provoca diaree, crampe abdominale și chiar vărsături atunci când este ingerată de om.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care gândacii pot răspândi boli, prin intermediul conservelor sau a dozelor de suc. Printre acestea se numără gastroenterita, diareea, tifoida și chiar și lepra. Mare atenție, insectele își pot depune chiar și ouăle pe capac, fără a le putea vedea, motiv pentru care, spălarea dozelor și a conservelor este esențială pentru siguranța oricui.