Nu mai face acest lucru când mănânci legume! Nu vei slăbi niciodată. Nutriționistul avertizează

de: Ana Toma
12 sept. 2020
Nu mai face acest lucru când mănânci legume! Nu vei slăbi niciodată. Nutriționistul avertizează

Atunci când ne confruntăm cu câteva kilograme în plus, tendința celor mai multe persoane este să adauge fructe și legume în meniul lor zilnic, însă acest lucru ar putea fi degeaba. Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează cu privire la acest aspect. 

Mihaela Bilic, susține că legumele sunt extrem de importante în alimentație, însă dacă sunt consumate alături de grăsimi, beneficiile acestora vor deveni nesemnificative.

”Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu macronutrienții, adică conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienti sau mai degrabă de fitonutrienti – acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante”, scrie nutriționistul.

De asemenea, potrivit acesteia, orice cantitate de legume consumăm, nu trebuie să mai ținem cont de caloriile acumulate.

Poți mânca cât dorești

”Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cat mai multe legume, cu atât mai bine – ideal cât mai intens și mai diferit colorate.

Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.

Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe, etc.

Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet, la propriu și la figurat”, mai scrie Mihaela Bilic pe Instagram.