Nu mai face asta în caz de gripă. Un medic din România a spus ce trebuie să știi

13 dec. 2019
Nu mai face asta în caz de gripă. Un medic din România a spus ce trebuie să știi

Sunt foarte mulți români care nu știu ce să facă atunci când au copiii bolnavi sau când chiar ei au probleme de sănătate.  Medicul Mihai Craiu spune care sunt cele 10 lucruri pe care să nu le faci în caz de gripă. 

„După ce am recunoscut faptul că boala cu febră, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de „răceală” pe care juniorul le-a experimentat la grădiniță, putem să ne gândim la gripă. Este aşa numita situație de ILI (Influenza-like Illness). In care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit „fast & furious”.

In gripă copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muşchi şi de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arată tusea rară!

Ce facem? Dăm un medicament de febră si apelăm medicul de familie pentru a ne sfătui despre paşii de urmat.

Ce NU facem?

1. Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fară aviz medical.
În nici un caz nu dăm aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripă. Sau varicelă. De ce? Pentru ca ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye, care afecteaza grav ficatul şi creierul copilului.

2. Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră si se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani.

3. Nici nu ne ducem la spital in a 5a zi de febra f mare asociată cu semne evidente de ILI. Chiar dacă aflăm, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, ca este gripă, e prea tarziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir). Tratamentul are eficacitate maximă dacă e inceput in primele 2 zile de boală.

4. Nu utilizăm la domiciliu şi FARĂ consult medical, nici un antibiotic. In această de grupă de NU ANTIBIOTICE intră si prescripțiile telefonice. Copilul mic, sub 5 ani sau avand o boala cronică, TREBUIE consultat direct, daca e suspect ILI şi nu telefonic!!

5. NU ne „culcăm pe o ureche” după un test rapid negativ pentru gripă. Nu este absolut sigur ca nu avem boala şi că nu o putem transmite altora. Trebuie să ne izolăm la domiciliu si sa evităm cu grijă să nu tusim incorect (fără a acoperi cu cotul). Cateva zile, putine, până scade febra.

6. Nu dezvoltăm o psihoză pentru nevoia imperioasa de test de gripă. Zeci de copii au fost adusi la INSMC (si in toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripă. Sub cele mai ciudate pretexte – are vecinul de palier gripă, scoala noastră va fi închisă, stau in oraşul cu numarul maxim de pacienti confirmati etc etc. Uneori la copii altfel sănătoşi.
Testul de gripa ar trebui făcut la acei pacienti care ar trebui internați sau care au o formă severă de boală sau care ar putea face complicații majore.

7. Ca sa fie cu noroc… Nu dam Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Dacă dăm super-ofertă de Tamiflu tuturor copiilor cu gripă suspectată si la toți contacții lor, vom obtine o selecție a virusurilor circulante cu rezistență la Oseltamivir. S-a mai întâmplat şi in anii trecuti. Abuzul de Tamiflu are aceleasi efecte de selecție a „golanilor MARI si rezistenti” ca şi excesul de antibiotice in cazul bacteriilor.

8. Nu există purtător sănatos de virus gripal. Şi nu facem teste să verificăm dacă „a rămas” virusul în corpul copilului dupa vindecare.

9. Nu intrăm in panică din cauză ca nu am gasit Tamiflu din proprie inițiativă pt autotratament la domiciliu. Doar pentru că banuim ca avem gripă. In spital pentru pacienții cu gripa medie/severă exista medicatia adecvată.

10. Diversele suplimente de „imunitate” promovate asiduu pe toate canalele radio-TV in aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripă. Dacă e gripă uşoară (cum sunt aproape toate formele de boală observate recent) se va vindeca fără niciuna din doctoriile „miraculoase”. Daca e gripă severă se tratează in spital,” a scris medicul, pe Facebook.