Nu mai mânca acest aliment din comerț! Este cancerigen și o otravă pentru organism, dar românii continuă să-l consume în exces. Medicii avertizează: iată ce boli provoacă

10 oct. 2020
Nu mai mânca acest aliment din comerț! Este cancerigen și o otravă pentru organism, dar românii continuă să-l consume în exces. Medicii avertizează: iată ce boli provoacă

Un studiu publicat de cercetători în British Medical Journal arată cât de periculoase sunt unele ingrediente folosite la alimente pe care noi le consumăm în exces fără să realizăm că sunt o adevărată otravă pentru organism. Pe lista celor mai toxice alimente de piață, un loc fruntaș îl ocupă margarina.

Deși este un înlocuitor mai ieftin al untului și producătorii dau asigurări că nu reprezintă niciun pericol, numeroși specialiști în nutriție și medici îi contrazic. Aceștia insistă ca acest aliment să fie evitat cât mai mult sau chiar scos complet din dietă.

Un acid gras polinesaturat care face parte din acizii omega-6, numit acid linoleic este nociv pentru organism și se regăsește în cantitătăți mult prea mari în uleiuri vegetale precum cel de porumb, de floarea soarelui, sofranel, soia, dar mai ales în margarinele obținute din aceste uleiuri.

Imediat cum este asimilat de organism, acest compus chimic se transformă într-o altă substanță, numita acid arahidonic, care favorizează apariția unor substanțe toxice care produc anumite inflamații care în timp duc la boli de inimă.

În mod normal uleiurile vegetale și margarina ar trebuie să ajute la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, doar că acestea sunt atât de mult modificate chimic încât devin toxice.

Bolile pe care le poate provoca margarina consumată în exces

Alimentaţia cu grăsimi trans, grăsimi existente în margarină din plin pot duce la obezitate, cancer, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie, modificări comportamentale. Aceste grăsimi sunt implicate şi în apariţia aterosclerozei, cu efecte devastatoare pentru sistemul cardiovascular în ansamblu.

„Toate aceste boli ne scurtează viaţa, bolile de inimă sunt grave fiindcă ele ne scurtează viaţa cu 12 până la 15 ani. În fond bătălia, când vorbim de margarină, sport, de slăbit şi de toate metodele acestea de a combate bolile cardiovasculare se dă pentru 12-15 de ani de viaţă pe care îi câştigăm dacă nu fumăm, nu suntem fumători pasivi, nu suntem obezi, nu mâncăm grăsimi trans, nu consumăm sare în cantitate mare”, spune medicul cardiologul Cristian Jianu.

Acesta recomandă să folosim mai degrabă uleiul de măsline presat la rece deoarece are un conţinut bogat în Omega 3, Omega 6 şi nu produce grăsimi trans în cantităţi atât de mari cum se întâmplă în cazul uleiului alimentar obişnuit și al margarinelor. Doctorul mai spune că este bine să evităm total produsele pe eticheta cărora apar grăsimi trans parţial hidrogenate fiindcă prin gătire se transformă în acizi graşi trans, care stimulează procesul de îmbătrânire a vaselor. Pe lista se găsește și margarina.