Nu mai mânca acest fruct dacă iei vreun medicament! S-ar putea să ai mari probleme de sănătate

12 iul. 2020
Nu mai mânca acest fruct dacă iei vreun medicament! S-ar putea să ai mari probleme de sănătate

Specialiștii recomandă puternic să încetezi  din a mai consuma acest fruct, în perioadele în care ești sub adminitrarea unor tratamente, pentru că efectele negative pot fi extrem de periculoase.

Sucul de grapefruit sau grapefruitul proaspăt pot interacționa cu anumite medicamente

„Aceasta interactiune poate fi periculoasa, spune Shiew Mei Huang, directorul departamentului de farmacologie clinica al Food and Drug Administration (FDA).Atunci cand medicamentele interactioneaza cu sucul de grapefruit, “sucul de grapefruit creste absorbtia de medicamente in sange,” spune Shiew Mei Huang. “Atunci cand concentratia medicamentelor este mai mare pot aparea mai multe reactii adverse,” notează topremediinaturiste.ro.

Spre exemplu, dacă sunteți sub administrarea unor anumite medicamente cu statine pentru scăderea colesterolului, și în același timp consumați suc de grapefruit, o mare parte a statinelor pot rămâne în organism crescând riscul de lezare hepatică și distrugere musculară, ceea ce poate duce la insuficiență renală.

Tipuri de medicamente care interactioneaza cu sucul de grapefruit:

  • unele medicamente cu statine pentru scaderea colesterolului, cum ar fi Zocor (simvastatina), Lipitor (atorvastatina) si Pravachol (pravastatin)
  • unele medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, cum ar fi Nifediac si Afeditab (ambele nifedipina)
  • unele medicamente administrate impotriva respingerii in cazul operatiilor de transplant de organe, cum ar fi Sandimmune si Neoral (ambele ciclosporina)
  • unele medicamente anti-anxietate, cum ar fi Buspar unele medicamente anti-aritmii, cum ar fi Cordarone și Nexterone (ambele amiodarona)
  • unele antihistaminice, cum ar fi Allegra (fexofenadine)

„In timp ce oamenii de stiinta au cunoscut de mai multe decenii faptul ca sucul de grapefruit poate provoca un nivel toxic al anumitor medicamente in organism, Huang spune ca mai multe studii recente au descoperit ca sucul de grapefruit are efectul opus atunci cand interactioneaza cu alte medicamente. “Sucul de grapefruit reduce absorbtia de fexofenadina,” spune Huang, reducand astfel eficienta medicamentului.

De ce acest efect opus? In aceste cazuri sucul de grapefruit afecteaza transportul medicamentelor in interiorul corpului si nu metabolizarea acestora, explica Huang. Proteinele din organism, cunoscute sub numele de transportatori de medicamente, ajuta la transportarea in celule a medicamentelor pentru a fi absorbite.

Substantele din sucul de grapefruit blocheaza actiunea unui anumit grup de transportatori impiedicand astfel absorbtia medicamentului, facand-ul ineficient, explica Huang. FDA a impus ca unele medicamente eliberate pe baza de reteta sa aiba etichete care avertizeaza riscul consumului de suc de grapefruit sau a fructului de grapefruit proaspat,” conchide topremediinaturiste.ro.