Nu mai mânca acest tip de covrigi, vânduți pe stradă! Sunt foarte populari, dar sunt otravă pentru organism. Ce ingrediente conțin, de fapt

covrig
Photo by Yeh Xintong on Unsplash

Sunt foarte buni la gust, costă puțin și îți potolesc imediat foamea. Pentru puțin timp, pentru că peste o oră vei dori să mănânci din nou. Covrigii, această mică plăcere vinovată ne vor crea, însă mari neplăceri digestive pe termen lung, mai ales dacă alege să-i consumăm zilnic. Medicii nutriționiști atrag atenția asupra pericolului la care ne expunem prin acest obicei alimentar nociv.

„Ai mâncat un convrig, peste o oră poţi foarte linistit să mănânci o masă fără niciun fel de problemă. De fapt este un aport caloric inutil din cauza faptului ca nu ai ştiut să îţi gestionezi timpul, că ţi-a fost lene să îţi faci sandvişul aseară”, a declarat Simona Tivadar, medic de diabet şi boli de nutriţie.

Dacă vom mânca zilnic covrigi, organele digestive vor fi inevitabil afectate din cauza ingredientelor nesăntoase care se folosesc. Colonul și pancreasul vor avea de suferit.

”Avem pâine albă, adică pâine fără niciun fel de fibre, avem ulei, avem margarină în aceste produse, toate preparate termic, adică grăsimi hidrogenate până la urmă şi combinaţia respectivă este nocivă pentru organism, ne predispun la diabet, la hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, în special colesterolul rau care se poate depune pe vas şi produce boala coronariană”, a spus și nutriţonistul Lygia Alexandrescu.

Atenție câți covirgi mâncați

Celebrul medic gastroenterolog ne avertizează să nu mâncăm zi de zi și să fim atenți la cantitate pentru că altfel ne expunem la riscuri inutile: boli peste boli.

„Totul este să nu mănânci zilnic, şi în cantităţi mari. La convrig, pe lângă faptul ca este bogat în calorii, pentru că este bogat in hidrocarbonate, mai există şi altecva – au un aport de sare deosebit. 150 de grame de covrigi pot să aducă până la 3.000 de miligrame de cloruri de sodiu pe zi. Aportul de sare este foarte mare. Ingestia mare de sodiu este legată foarte mult de apariţia hipertensiunii arteriale”, a spus şi Alexandru Oproiu, medic gastroenterolog, la Digi24.

Acum covrigii sunt și mai periculoși decât înainte pentru că lista de ingrediente nocive s-a mărit odată cu apariția unui număr considerabil de sortimente: covrigi cu crenvurşti, cu şuncă şi caşcaval, cu dulceaţă sau ciocolată. Numărul de calorii crește, ceea ce înseamnă probleme și risc de obezitate.

Covrigii îngrașă foarte mult

”Din lipsă de timp sau din obişnuinţă, produsele de simigerie reprezintă una din principalele gustări pentru care optează românii. Consumaţi în exces, covrigii ne pot periclita sănătatea.

În primul rând, favorizează supraponderalitatea şi, prin conţinutul crescut de zahăr, diabetul. Totodată, pot irita stomacul şi colonul prin componenţa lui indigestă. În plus, prin conţinutul mare de carbohidraţi, consumaţi în exces covrigii pot favoriza apariţia bolilor de inimă. Multe simigerii aleg să fiarbă covrigii în exces de zahăr şi substanţe ce potenţează gustul. Un singur covrig conţine 250-300 calorii, însă nu oferă niciun nutrient”, a declarat și nutriționistul Mihaela Constantin în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Revista Presei