Nu mai mânca asta! Poți face cancer pulmonar. Specialiștii avertizează

22 mart. 2020
Nu mai mânca asta! Poți face cancer pulmonar. Specialiștii avertizează

Nu mai mânca acest tip de alimente! Specialiștii trag un semnal de alarmă foarte dur în ceea ce privește alimentația. Se pare că unele produse pot duce chiar la cancer.

Este vorba despre grăsimile saturate, cele rele. Acestea sunt prezente în unt, carne de vită. Potrivit unui studiu, realizat în Statele Unite, citat de Reuters, oamenii care consumă astfel de grăsimi sunt mai predispuși al a face cancer pulmonar.

Risc crescut de cancer

Cei care consumă grăsimi saturate au un risc cu 14% mai mare de cancer de plămâni, iar în cazul fumătorilor, riscul este mai mare cu 15%.

Renunțați la fumat!

”O alimentație sănătoasă poate de asemenea reduce riscul de cancer la plămâni”, a declarat coautoarea studiului, Danxia Yu, de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

”Descoperirile noastre sugerează în special faptul că un aport crescut de grăsimi polinesaturate coroborat cu reducerea consumului de grăsimi saturate, în special în rândul fumătorilor și a celor care s-au lăsat recent de fumat, poate (ajuta la prevenirea) nu numai a bolilor cardiovasculare, ci și a cancerului de plămâni”, a declarat ea.

Consumați grăsimi nesaturate

Specialiștii American Heart Association (Asociația Americană a Inimii) recomandă dietă DASH pentru stoparea hipertensiunii (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta mediteraneană..

Acestea constau în uleiuri vegetale bogate în grăsimi nesaturate, consumul de nuci, fructe, verdeață, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale, pește și carne de pasăre și limitarea consumului de carne roșie, zahăr și sare.

”Aceste linii directoare sunt similare celor pentru evitarea bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și diabetului și aș spune că sunt exact aceleași care contribuie în general la prevenirea cancerului și mai ales a celui pulmonar”, a declarat doctor Nathan Berger, om de știință în cadrul Case Western Reserve University și University Hospitals Cleveland Medical Center, care nu a fost implicat în studiu.

”Acest lucru nu înseamnă că presupune aruncarea fripturilor și a untului din frigider, ci reducerea (consumului acestora — n.r.) la o dată pe săptămână”, a adăugat el în cadrul unui interviu citat de Reuters.

Studiul arată că persoanele care au consumat o cantitate mare de grăsimi nesaturate au avut un risc cu 8% mai mic de a dezvolta cancer de plămâni față de cele care au consumat mai puține grăsimi nesaturate.