Nu mai consumați acest iaurt! Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 61 tipuri de iaurt cu adaosuri și a realizat un studiu prin care să atragă atenția asupra conținutului și asupra efectelor sale asupra sănătății noastre.
S-a dovedit că niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucati de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).
”Cantitatea de zaharuri per unitatea de vanzare variaza între 7 grame si 55,2 grame, adica intre o lingurita si jumatate de zahar si 11 lingurite de zahar.
La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.
La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon.
La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie).
La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru.
La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfecla rosie.”, spune APC.
S-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.
Specialiștii susțin că iaurtul din lapte de capră este cel mai bun pentru că nu balonează deloc. S-a mai descoperit că:
9 din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat!
2 din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice!
Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc!
Doar 15% din tipurile de iaurt analizate sunt ambalate în ambalaje din sticlă!
13% din tipurile de iaurt analizat conțin adaos de smântână!