Nu mai pune mana pe fata in acest mod! Boala gravă pe care o poți face

29 feb. 2020
Nu mai pune mana pe fata in acest mod! Boala gravă pe care o poți face

În mod sigur, toți am făcut cel puțin o singură dată acest lucru. Medicii spun că este deosebit de periculos, putând duce la o boală extrem de gravă. 

Este vorba despre stoarcerea coșurilor, care poate duce la dezvoltarea unor celule canceroase.

„Stoarcerea unui coș, de exemplu, care însă nu e coș, ci un carcinom bazocelular la debut grăbește dezvoltarea leziunii canceroase, ruperea permanentă a unor cojițe de pe buza care acoperă o leziune precanceroasă grăbește evoluția spre un cancer de buză, la fel cum și aplicarea a tot felul de leacuri ca rostopască, propolis, frunze de tot felul pe o așa-zisă aluniță poate traumatiza de fapt un melanom malign și sa-i grăbească dezvoltarea”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer, potrivit doctorulzilei.ro.

Cum trebuie procedat

Ce ar trebui făcut în situația în care avem un coș și trebuie să-l stoarcem? Leventer vine și cu o serie de recomandări, ca să nu ajungem să ne punem în pericol și să ajungem la cancer de piele.

“Recomand îndepărtarea preventivă a unor leziuni precanceroase așa cum sunt alunițele active sau keratozele actinice. Acestea din urmă prevestesc apariția unui carcinom, iar tratamentul lor chirurgical sau nechirurgical este în general ușor de urmat și fără risc.

Biopsia acestor leziuni este extrem de importantă pentru că, uneori, putem avea surpriza ca sub aspectul unei leziuni precanceroase se ascunde deja un cancer incipient care necesită o terapie mai energică”, afirmă medicul specializat în tratarea cancerelor cutanate.