Nu mai spăla blugii pentru că îi strici! Iată cum trebuie curățați aceștia pentru a rezista cât mai mult

11 aug. 2020
Nu mai spăla blugii pentru că îi strici! Iată cum trebuie curățați aceștia pentru a rezista cât mai mult

Dacă obișnuiești să-ți speli blugii, fați o mare greșeală. Mai ales dacă ai investit bani într-o pereche mai bună, evită să îi mai speli, pentru a te bucura de ei o perioadă mai mare de timp. 

Blugii nu se spală și asta pentru că se scurtează și decolorează, cu atât mai mult dacă vorbim de perechile elastice.

Mai mult decât atât, apa și detergentul sunt adevărați dușman ipent acest material. Din când în când, cât mai rar, este recomandat totuși ca blugii să fie spălați, însă doar cu apă rece.

Cum curățăm blugii?

„Cum curatam blugii? La cateva luni, blugii trebuie curatati, deoarece se acumuleaza mirosuri neplacute. Sigileaza blugii ntr-o punga si sa baga-i la congelator, pentru 24 de ore, pentru a scapa de mirosurile nedorite.

Pentru a scapa de pete, foloseste un burete sau o periuta de dinti pentru a curata locul murdar,” notează aflacum.ro.

Care este istoria blugilor?

„Istoria lor începe însă acum mai bine de 500 de ani în Italia, la Genova. Termenul de „blue-jeans” vine din sintagma franceză „bleu de Genes”, în traducere „albastru de Genova”, o ţesătură din lână şi bumbac. Deşi îi numim „blue-jeans”, pantalonii erau realizaţi, încă de pe-atunci, din denim, o stofă a cărei compoziţie s-a schimbat de-a lungul secolelor.

Istoria termenului denimpoate fi trasată începând cu Franţa sfârşitului de secol XVI, unde era folosită o ţesătură denumită „serge de Nîmes”, adică „stofă din oraşul Nîmes”. „Serge de Nîmes” era însă un amestec de mătase şi lână, compoziţie care îi face pe unii istorici să se îndoiască de legătura cu actualul denim care e format, astăzi, doar din bumbac.

Nu mai spăla blugii pentru că îi strici! Iată cum trebuie curățați

Astfel, originea cuvântului denim este în continuare un subiect controversat, mai cu seamă că la acea vreme în Franţa se mai fabrica o ţesătură cu desen diagonal denumită nim. Pe parcursul timpului, două tipuri de material, jean şi denim, au devenit populare, ultimul fiind totuşi cel mai costisitor. Cea mai importantă diferenţă dintre ele este că denimul era ţesut cu un fir colorat (urzeală) şi altul alb (bătătura), în vreme ce jeanera ţesut cu două fire colorate.

Pantalonii confecţionaţi din materialul cu pricina erau apoi vânduţi în portul genovez, pe atunci capitala Republicii Genova. Marina genoveză avea nevoie de haine care să reziste muncilor cotidiene întreprinse de marinari, de la întinsul velelor la lustruitul punţii. Iar denimul rezista la tăvăleală. Pentru a spăla hainele, echipajul le punea în plasele de pescuit şi le trăgea în siajul corăbiei. În timp, apa de mare şi soarele decolorau pantalonii, care deveneau din ce în ce mai spălăciţi.

Istoria blugilor moderni este strâns legată de Levi (Loeb) Strauss, un emigrant bavarez ajuns în America, în 1847, împreună cu mama sa şi cele două surori. Sosit la New York, unde fratele său vitreg făcea afaceri cu ţesături şi haine, Strauss se implică în afaceri vreme de câţiva ani, iar în timpul goanei după aur decide să plece în vest, la San Francisco. Căutătorii de aur americani aveau nevoie de haine rezistente, iar Levi Strauss devine, în 20 de ani, cel mai serios comerciant care aproviziona cu marfă de bună calitate micile magazine din vest.

Marca de blue-jeans Levi Strauss devine tot mai cunoscută iar compania se extinde pe zi ce trece, mai ales că, începând cu 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folosiţi pantaloni din America. Însă numele de „blue-jeans” nu se impune decât în 1960, iar cei care au contribuit la impunerea ei sunt americanii aflaţi la vârsta adolescenţei. „Jeans” denumeşte acum în accepţiunea generală pantalonii realizaţi dintr-o ţesătură specifică numită denim.

Iar Levi Strauss începe să vândă acest tip de pantaloni peste tot în America. Orice tânăr avea acum posibilitatea să-şi achiziţioneze un produs original Levi’s Jeans. Treptat, apar alte branduri precum Lee Cooper şi Wrangler, fiecare cu particularităţile sale,” noteaza historia.ro.