Nu știi ce să faci? Celebrul neurolog, profesorul Dulcan îți spune cum găsești în tine răspunsul la orice întrebare

20 mai 2020
Nu știi ce să faci? Celebrul neurolog, profesorul Dulcan îți spune cum găsești în tine răspunsul la orice întrebare

Profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan, neurolog și neuropsihiatru este unul dintre cei mai inteligenți oameni pe care i-a avut România vreodată. Cu o gândire și o viziune, care depășesc cu mult limita acceptată și înteleasă de omul de rând, acesta a publicat numeroase cărți și studii prin intermediul cărora ne ajută să desciframă inteligența materiei.

Într-un interviu pentru revistatango.ro, medicul a explicat cum poate afla oricine dacă este bine sau rău ceva ce a făcut sau unde găsește răspunsul la orice întrebare îl macină.

„De când eram tânăr, chiar dacă nu știam ce știu acum, am constatat că avem două instrumente de decizie. Ești într-o situație de dubiu, te întrebi: să fac asta sau să nu fac… Dacă întrebi creierul, el analizează circumstanțele raționale, ia ca elemente niște circumstanțe pasagere, efemere, de aceea, de cele mai multe ori răspunsul care vine din creier e greșit.

Dacă întrebi inima, inima conține adevărul, pentru că acolo e sălașul divin. Scânteia divină din noi este în inimă, acolo nu greșești. Acolo e doar sentiment. Inima nu zice nici da, nici nu. Simți acel lucru, că-l vrei sau că nu-l vrei. De câte ori am făcut contra inimii, am greșit. Iar acum știu, sunt pe cu totul alte coordonate de cunoaștere și știu că adevărul este în inimă. În noi este scânteia divină, iar Dumnezeu știe mai bine decât tine. Acolo, în inimă, este Dumnezeu”, a explicat profesorul Dulcan.

„Toate acestea sunt împotriva sănătății, a bucuriei de a fi”

Există o soluție de evitare a răului care ne afectează în fiecare zi, a mai fost o altă întrebare interesantă.

„Da. Să fim mai întâi informați, să știm cum să gândim și să evităm răul în gândire și în acțiunile noastre. Am subliniat în lucrările mele că este nevoie de o spiritualizare a conștiinței, de o altă gândire sau paradigmă a timpului în care ne aflăm. Eu am numit această paradigmă – Noua Spiritualitate. Sintagma de „Noua Spiritualitate” subliniază ideea că are ca fundament noile progrese în cunoașterea științifică.

Grație mijloacelor actuale de studiu al creierului, știm acum, după cum am discutat mai înainte, că tot ceea ce facem și gândim rău, prin chimia de suport la nivelul sistemului nervos are efecte nocive pentru sănătatea noastră. Cu alte cuvinte, cultivarea unei gândiri pozitive nu mai este doar o convenție de ordin social, pentru a păstra o armonie socială, ci este o necesitate înscrisă în însăși biologia noastră.

Știm că, în funcție de semnificația pozitivă sau negativă a gândurilor noastre, creierul le procesează în zone diferite. În alți termeni, creierul selectează, pe criterii etice, ceea ce gândim, părând să respecte ceea ce am numit un cod etic al creierului. Cu atât mai mult, într-o lume atât de agitată, de neliniștită, cu o mare diversitate economică, socială, politică, etnică, psihologică și, mai ales, religioasă este nevoie stringentă de respectarea în gândire și comportament a unor valori etice, morale.

Sintetizând la maximum această idee, o putem exprima într-o sintagmă simplă: să facem în viață doar ceea ce este bine, nouă și tuturor celorlalți. Acesta este sfatul impus de întreaga experiență și înțelepciune acumulate de omenire. Privind din perspectivă științifică, lumea nu are niciun viitor dacă nu renunță la gândirea negativă la ură, la violență și minciună. Toate acestea sunt împotriva sănătății, a bucuriei de a fi. O societate construită pe ură și minciună se va prăbuși în propria sa nimicnicie”, a explicat Dumitru Constantin Dulcan.