Nu vei mai mânca niciodată conservă de porc! Din ce este făcută, de fapt

1453108839124-studiuconserve01-S4

Conserva de porc, la fel ca celelalte conserve nu sunt tocmai cele mai sănătoase variante când vine vorba de o alimentație sănătoasă.

Un studiu realizat de APC arată ce coțin aceste conserve, de fapt. Au fost analizate 60 de sortimente din România.

Potrivit instituției, au fost analizate produsele fabricate/distribuite de către: Scandia Food SA, Hame România SRL, Tulip Food Company Danemarca, Auchan România SA, România Hypermarche SA, Rewe România SRL, Carrefour România SA, Prefera Foods SA, Animex Foods Polonia, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Defne Selos SRL, Orkla Foods România, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Profi Rom Food SRL și Agrico Polonia.

Câtă carne mâncăm, de fapt?

Carnea din conserve variază astfel:

– la conservele din carne de porc, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 23% și 95%;

– la conservele din carne de vită, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 50% și 92%;

– la conservele din carne de pui/pasăre, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 48% și 80%.

Ce ingrediente se folosesc?

Pentru a produce o astfel de coservă, producătorii folosesc carne de pui separată mecanic, carne de porc separată mecanic, proteină animală de porc, apă, sare iodată, carne de porc, organe de porc, grăsime de porc, carne de vită, carne de pui, file de pui, piept de pui, plasmă din sânge de porc, gelatină porc, gelatină vită, șorici de porc, piele de pui/pasăre, fibre de grâu, fibre vegetale, fibre din bob de mazăre, fibră vegetală din bambus, amidon de cartof, amidon de porumb, amidon de grâu, făină de grâu, griș de grâu, zahăr, zaharuri, maltodextrină, sirop de glucoză, proteină din soia, concentrat proteic din soia, proteină din lapte, zer praf dulce, condimente, boia iute/dulce de ardei, usturoi, soia, țelină, piper negru, extras de ardei, pastă de tomate, ulei vegetal nehidrogenat de floarea soarelui, ulei de măsline, arome, nitrit de sodiu, caragenan, monoglutamat de sodiu, carmin, 5 – ribonucleotide disodice, difosfați, trifosfați, fosfat de sodiu, eritorbat de sodiu, acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, gumă guar, gumă Tara, gumă de xantan.

Câtă sare conțin?

Într-o conservă de 300 grame se pot găsi între 3,9 grame și 8,1 grame de sare. Pe lângă sare, conservele conțin și aditivi alimentari și substanțe chimice.

S-au identificat următoarele categorii de aditivi alimentari:

–          Agenți de îngroșare: caragenan, gumă guar, gumă Tara și gumă xantan;

–          Potențiatori de gust și aromă: monoglutamatul de sodiu și 5-ribonucleotide disodice;

–          Antioxidanți: eritorbat de sodiu, acid ascorbic și izoascorbat de sodiu;

–          Stabilizatori: polifosfat de sodiu, trifosfat pentasodic, dipolifosfați de sodiu și potasiu și difosfați;

–          Conservanți: nitrit de sodiu.

Între 1 și 9 aditivi

  • 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.
  • 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu;
  • 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu;
  • 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin;
  • 37% din conservele analizate conțin caragenan.
  • 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

Vezi AICI tot studiul!

Revista Presei