O adevărată specialitate! Rețeta pentru zacusca de pește. Are un gust deosebit și se conservă mult mai bine

zacusca_92030500

În cazul în care te-ai hotărât să faci o schimbare în această toamnă și vrei să încerci gusturi noi, zacusca de pește este soluția ideală. Rețeta este specialitatea pescarilor moldoveni și poate fi preparată de oricine.

Pentru a prepara această rețetă, asigură-te că ai pește și legume cât mai proaspete. Zacusca de pește se păstrează excelent și poate fi consumată în orice sezon după poftele tale.

De ce ai nevoie 

  • 2 kg de pește
  • 1 kg ceapă
  • 2 kgde ardei roșii
  • 1/2 kg morcovi
  • 2 kg roșii
  • 1/2 L ulei
  • 1/2 lingură zahăr
  • 1/4 lingură sare
  • 200-250 ml oțet
  • 1-3 căței de usturoi
  • boabe de piper și foi de dafin – după gust

Cum o prepari 

Înainte de a începe prepararea, asigură-te că peștii nu au cap, coadă, și nu sunt albi. Recomandat în această rețetă este macroul. Legumele trebuie să respecte și ele câteva criterii. Ardeii trebuie să fie cărnoși, ceapa albă, iar roșiile bine coapte.

Odată ce ai punctat aceste lucruri, pune la fiert peștele, în apă cu sare și oțet, iar dacă face spumă, arunc-o din când în când. Oprește fierberea când carnea se desprinde de pe os – înseamnă că a fiert destul.

Când se răcește, scoate carnea de pește de pe os. Nu este problemă dacă mai rămân oscioare mici. Au fiert îndeajuns de mult încât să se macereze când vei combina ingredientele pentru zacuscă.

Mărunțește peștele, fie cu ajutorul unei mașini de tocat fie, mai simplu, făcând-l fâșii-fâșiuțe cu mâinile. Varianta a doua e indicată dacă vrei să rămână bucățile de pește mai mari în zacuscă, să se simtă.

Între timp, coace și curăță ardeii. Decojește și toacă roșiile. Toacă ceapa, dă morcovul pe răzătoarea mare. Pune ceapa și morcovul la călit în ulei încins. Când s-au înmuiat cât de cât, adaugă și ardeii copți tăiați fâșii. Spre final, adaugă roșiile tocate. Asezonează cu sare și zahăr.

Toarnă apă peste, amestecă și semi-acoperă vasul cu ceva. Lasă legumele la înăbușit la foc mediu spre mic, până se leagă sosul. Adaugă peștele, oțetul, foile de dafin, usturoiul.

La final, scoate foile de dafin și lasă la răcit întregul preparat Pune în borcane și sterilizează-le la bain-marie timp de o oră, apoi scoate-le la răcit și depozitează-le unde dorești. Te vei bucura de un gust diferit oricând vei simți nevoia.

Revista Presei