O explozie de la o uzină chimică din Spania a omorât un bărbat ce se afla la 3 km distanță

15 ian. 2020
O explozie de la o uzină chimică din Spania a omorât un bărbat ce se afla la 3 km distanță

O placă metalică mare, lansată în aer de o explozie a unei uzine chimice din Spania, din regiunea autonomă Catalonia, a omorât un bărbat ce se afla la 3 km distanță. Bărbatul, identificat numai prin numele Sergio, a fost lovit în apartamentul sau, când placa de 1 tonă a lovit clădirea, provocând prăbușirea unei părți din aceasta, conform oficialilor.

Un membru senior al personalului uzinei a fost de asemenea omorât de explozie, ce a rănit serios alte două persoane.

Explozia de marți s-a întâmplat la aproximativ 18:40 ora Spaniei în La Canonja.

Autoritățile au afirmat că explozia a fost probabil cauzată de un accident chimic, dar nicio substanță toxică nu a fost răspândită.

Însă, oamenii au fost îndemnați să rămână la adăpost după ce explozia a cauzat un incendiu masiv, uzina aflându-se la sud de Tarragona.

Rezidenții complexului de locuințe Plaça García Lorca, aflat în vecinătate la Torreforta, unde Sergio a fost omorât, au relatat că au văzut „o minge de foc” călătorind pe cer la momentul incidentului.

Mai apoi, pompierii au confirmat că a fost vorba despre o placă metalică de la uzină, ce afirmă ei că ar fi cântărit aproape o tonă.

Locuitoarea Antonia Mora a mărturisit pentru ziarul spaniol El Pais că placa lansată în aer „a fost ca o bombă”.

Martorii au relatat observarea unui obiect cu gabarit mare care a lovit clădirea, provocând pagube structurii exterioare.

Mai mulți pompieri au lucrat peste noapte, spre ziua de miercuri, pentru a opri incendiul de la uzina Industrias Químicas del Óxido de Etileno.

Un reporter al postului RTVE, Jesús Navarro, a postat pe Twitter o imagine ce prezintă structura distrusă a fabricii.

A fost folosită apă pentru a răci containerele ce conțineau substanțe chimice.

Fabrica produce substanțe chimice precum oxidul de etilenă – ce poate fi folosit pentru producerea antigelului, pesticidelor și pentru sterilizarea echipamentului din spitale – precum și oxid de propenă, ce este folosit pentru fabricarea plasticelor. Ambele substanțe sunt extrem de inflamabile.

Echipele de salvare însoțite de câini de urmărire au găsit trupul celei de-a doua victime, un membru senior al personalului fabricii, la primele ore ale dimineții de miercuri. Căutarea a fost întreruptă noaptea, din cauza vizibilității scăzute și a condițiilor periculoase.

S-a raportat că cel puțin două persoane au suferit arsuri serioase, conform serviciului de protecție civilă din Catalonia.

Spre finalul zilei de marți, liderul catalan Quim Torra le-a comunicat reporterilor: „Acum putem trimite un mesaj de calmare și siguranță oamenilor. Nu există toxicitate, și astfel oamenii își pot vedea de treburile lor în mod obișnuit.”

Prim Ministrul spaniol Pedro Sánchez, a oferit mai apoi sprijin autorităților catalane pentru a rezolva situația accidentului.

Drumurile și sistemele de transport în comun din zonă care au fost închise preventiv au fost redeschise miercuri.