O nouă lovitură cumplită pentru România! Autoritățile sunt în alertă. Pagubele sunt imense

roma-MMAP-md

România trece în această perioadă printr-o criză cumplită. În afară de epidemie și de criza financiară, ne-a mai lovit încă o nenorocire, ale cărei pagube pot fi catastrofale. Autoritățile sunt deja în alertă și pregătite să intervină. 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroş, a anunţat că în mare parte a ţării s-a instalat o secetă extremă, cele mai afectate fiind Dobrogea şi Moldova.

„Din păcate, peste criza coronavirus în perioada aceasta s-a instalat o seceta puternică, extremă. Fermierii din Dobrogea au spus că nu au mai întâlnit o asemenea secetă. Chiar dacă în ultimele ore şi probabil următoarele zile o să mai fie precipitaţii, datele pe care le avem de la ANM nu sunt încurajatoare.

Din păcate, în Moldova, Dobrogea există deficit de apă în sol, iar seceta este semnificativ de lungă durată. Seceta pedologică puternică şi extremă a compromis culturile de toamnă acolo unde nu a fost posibili de a se iriga”, a declarant Oroş.

„Acum ne concentrăm ca la nivel de Comisii judeţene să se constate care este dimensiunea pagubei, suprafaţa caliamitate şi procent. Modalitatea de calcul o vom stabilim apoi. Acum ne interesează ca cei ce vor să intre în statistici să o poată face şi comisiile pentru situaţii de urgenţă să se prezinte şi să facă aceste constatări.

Unii vor dori să se facă evaluările acum, altii doresc ca procesele verbale să fie încheiate după data de 10 mai, astfel încât evaluarea să fie reală. Banii vor ajunge la fermieri după recoltare când vom şti dimensiunea pagubelor şi vom identifica resursele”, a mai spus ministrul.

Guvernul trebuie să declare starea de calamitate naturală

Într-un comunicat trimis presei, Mihai Fifor afirmă că „pandemia a impus restricţii grave care afectează profund industria alimentară, atât în ceea ce priveşte zona de producţie, cât şi în privinţa procesării”.

„Este un fapt verificat că fiecare ţară îşi vede propriul interes înainte de orice. În acest context, România trebuie cu orice chip să fie capabilă să-şi hrănească cetăţenii! Specialiştii avertizează că umiditatea în sol este scăzută şi deosebit de scăzută, în Moldova, Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în nordul şi nord-vestul Banatului şi în Transilvania.

În multe locuri cultura grâului de toamnă este compromisă şi mulţi fermieri vor să semene altceva, porumb ori soia, dar şi aceste lucrări se fac în condiţii de secetă dintre cele mai nefavorabile. De aceea, este nevoie de măsuri urgente pentru sprijinirea agriculturii.

Guvernul trebuie să declare cât mai repede posibil starea de calamitate naturală, prin Hotărâre de Guvern, urmată de acordare de ajutor nerambursabil sub formă de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte, motorină”, se arată în comunicatul semnat de senatorul Fifor.

Revista Presei