O nouă pensie în România! Veste bună pentru toți angajații! Se dă lege

cupon-pensie-465×215

Începând cu luna februarie, a apărut un nou tip de pensie în România. Vestea și mai bună pentru angajații din România este că se pregătește o lege prin care sumele pentru contribuția la acest nou tip de pensie să fie deductibile. 

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede ca sumele plătite la fondurile de pensii ocupaţionale să fie considerate cheltuieli deductibile.

Potrivit proiectului, contribuţiile plătite la fondurile pensiilor ocupaţionale vor fi venituri care nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit. La determinarea impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor vor fi deduse din venitul brut contribuţiile la fondurile pensiilor ocupaţionale. Veniturile din viitoarele pensii ocupaţionale vor fi definite ca venituri din pensii, prevede proiectul.

Proiectul mai prevede şi includerea contribuţiilor la pensiile ocupaţionale în categoria veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor care nu se includ în baza lunară de calcul al contribuţiilor asigurărilor sociale.

Iniţiatorul precizează, în expunerea de motive, că „iniţiativa legislativă doreşte să ofere pensiilor ocupaţionale un regim fiscal relativ similar fondurilor de pensii administrate privat sau fondurilor de pensii facultative”. În opinia iniţiatorului, „stimulentele fiscale” propuse prin proiectul de lege fac ca aceste fonduri de pensii ocupaţionale să devină atractive atât pentru participanţi, cât şi pentru angajatorii dispuşi să-şi fidelizeze angajaţii.

„Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale creează cadrul legislativ general pentru constituirea unui nou sistem de pensii, care va sprijini în viitor creşterea veniturilor individuale de care vor beneficia pensionarii. Legea
reprezintă o reformă absolut necesară (…). Din păcate, atunci când s-a elaborat legea-cadru privind pensiile ocupaţionale, legiuitorul a omis să coreleze prevederile acesteia cu prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Din această cauză, motivaţia angajaţilor şi a angajatorilor de a demara aderarea la un fond de pensii ocupaţionale este nesemnificativă”, a motivat Florin Roman iniţierea proiectului.

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Revista Presei