Ochelarii pentru vedere nocturnă există! Cum se folosesc și cât de eficienți sunt

de: Ana Toma
08 iun. 2020
Ochelarii pentru vedere nocturnă există! Cum se folosesc și cât de eficienți sunt

Cei care conduc noaptea știu foarte bine cât de dificil și obositor este acest lucru, mai ales când străzile nu sunt bine iluminate. De asemenea, reflexiile produse de farurile altor mașini pot afecta vizibil capacitatea de orientare a unui șofer. 

Tocmai din acest motiv, au apărut ochelarii pentru conducere nocturnă, iar potrivit comercianților, aceștia îi oferă șoferului o vedere mai bună noaptea, eliminând în special reflexiile produse de farurile altor mașini.

Ochelarii au, de regulă, o tentă galbenă, care se spune că reduce luminozitatea luminii albe. Unii ochelari au lentilele polarizate, ceea ce contribuie la reducerea reflexiilor provocate de lumina farurilor.

De asemenea, un filtru colorat „îmblânzește” lumina albă și, în general, nu afectează spectrul color al vederii nocturne.

Cât de eficienți sunt?

Până în prezent nu există dovezi științifice că ochelarii de noapte chiar sunt eficienți, indiferent de faptul că unii șoferi spun că îi ajută când conduc noaptea.

De cele mai multe ori, ochelarii cu tentă galbenă sunt mai eficienți pe timp de ceață sau burniță decât pentru combaterea reflexiilor luminii farurilor noaptea.

Specialiștii recomandă ca în cazul unei probleme cu strălucirea luminii farurilor celorlalte mașini, cel mai bun sfat pentru șofer este să consulte un oftalmolog.

Un alt sfat bun la conducerea pe timp de noaptea este un parbriz curat. Dacă acesta are o suprafață clară și fără zgârieturi, efectul luminii farurilor celorlalte mașini va fi redus.

De asemenea, un set de ștergătoare de calitate și o reglare corectă a farurilor își vor face simțită prezența.