Olanda se face de râs în Europa! Realitatea pe care încearcă să o ascundă

21 dec. 2019
Olanda se face de râs în Europa! Realitatea pe care încearcă să o ascundă

„Cu siguranță avem caracteristicile unui narco-stat’, mărturisea Jan Struijs, președintele celui mai mare sindicat al polițiștilor din Olanda. „Sigur, nu suntem Mexic. Nu avem 14400 de crime. Dar dacă te uiți la infrastructură, sumele mari de bani câștigate de grupurile de crimă organizată, la economia paralelă. Da, suntem un narco-stat.”

Vorbele sale rezonează cu societatea frământată de o crimă ce a depășit cu mult limitele lumii interlope.

Moartea prin împușcare a lui Derk Wiersum a pus capăt unei concepții greșite: că bandele ce se ocupă cu vânzarea de droguri ucid numai membri ai altor bande rivale. Un bărbat în vârstă de 44 de ani, tatăl a doi copii, a fost împușcat mortal în fața soției sale, în afara reședinței acestora din Amsterdam, în septembrie.

„Această întâmplare este menită să ne înfricoșeze”

Wiersum a fost avocatul unui martor de acuzare, Nabil B, ce a dorit să pună la dispoziție informații într-un caz împotriva unora dintre cei mai căutați suspecți din Olanda.

Crima comisă ziua în amiază mare, în liniștea suburbiei, a fost văzută drept un atac împotriva societății civile, împotriva democrației, și împotriva legii.

După omorârea lui Derk Wiersum, un sondaj de opinine a adus la lumină faptul că aproape 6 din 10 cetățeni olandezi consideră că țara lor este un narco-stat.

„Această întâmplare este menită să ne înfricoșeze”, declara procurorul Fred Westerbeke. „Trebuie să continuăm în a folosi martori cheie, altfel, nu putem progresa.”

Din senin, teama transformării paradisului consumatorilor de droguri într-un refugiu pentru criminalitatea drogurilor și implicit subminarea economiei, a ieșit la suprafață, apărând în spațiul public.

„Câteva incidente petrecute în ultimii ani au fost parcă niște semne ale dezastrului ce urma să vină”, explică Wouter Laumans, a cărui carte bestseller, Mocro Mafia, prezintă povestea ascensiunii unei noi generații de infractori în Amsterdam.

„Semnele indicau ascensiunea criminalității din lumea interlopă ascunsă, spre sfera publică, iar asta s-a întâmplat.”

Laumans listează o serie de incidente ca evidență a violenței tot mai răspândite:

– Doi băieți ce au fost omorâți de gloanțe care au ricoșat în urma unui schimb de focuri cu puști Kalashnikov
– O mamă omorâtă în fața propriilor copii
– Capul tăiat al unei persoane în zona unei cafenele
– Omorârea fratelui unui martor, Reduan B
– Omorârea avocatului Derk Wiersum

Moartea celor doi băieți, omorâți cu focuri de Kalashnikov în decembrie 2012, a marcat intensificarea problemei criminalității ridicate din Olanda.

Ce este “Mocro Mafia” ?

„Este un jargon de stradă. Marocanii tineri și-au atribuit denumirea de Mocro”, susține Laumans, ce a scris cartea împreună cu Marijn Schrijver.

„Am venit cu titlul de Mocro Mafia pentru a încapsula ideile esențiale ale cărții. Acum observ că această denumire este folosită în rapoartele poliției. Însă nu sunt numai marocani printre cei implicați. Este vorba despre băieții ce cresc în zonele din Amsterdam ce nu sunt vizitate de turiști.”

„Nu sunt canalele, Rijksmuseum, Van Gogh. Sunt complexele rezidențiale. Nu au aceleași oportunități. Aceștia au aspirații, doresc o carieră în lumea infracțională interlopă.”

Crima organizată duce la „putrezirea societății”

Chiar înaintea morții lui Wiersum, un raport solicitat de primarul din Amsterdam în luna august, descrie capitala drept „Valhalla infractorilor ce se ocupă de droguri”.

Olanda nu era încă un narco-stat, dar se afla în pericol de a deveni unul, conform avertismentului ministrului de Justiție, Ferd Grapperhaus.

Fără o intervenție fermă, spunea acesta, „ministerul nu va fi capabil de a-și face treaba”.

„Știam că se va întâmpla”, afirma Jan Struijs. „Avocații, primarii, ofițerii de poliție – cu toții am fost amenințați de grupările de crimă organizată. Toate semnalele de alarmă au fost trase, însă politicienii au fost naivi. Acum această problema putrezește fundația societății noastre.”

Poliția a publicat imagini ale presupusului ucigaș al lui Reduan B, fratele unui martor, după și înainte de atac.

Câteva zile mai târziu, alt avocat olandez, Philippe Schol, a fost împușcat în picior dintr-un vehicul aflat în mers, în timp ce își plimba câinele aproape de reședința sa, lângă granița cu Germania.

Un sondaj de opinie a adus în vedere faptul că 59% din cetățeni consideră că Olanda a devenit un narco-stat, cu alte cuvinte o țară a cărei economie depinde de comerțul ilegal cu droguri.

Mi se pare ironic faptul că într-o națiune birocratică ce îți trimite notificări cu privire la taxa pentru câinele de companie, sau care îți trimite într-o clipită o amendă pentru neplătirea spațiului de parcare, infractorii rămân liberi, iar schimburile de focuri erup în mod regulat.

Arestarea celei mai urmărite persoane din Olanda

A urmat o arestare foarte importantă în Golf, săptămâna această.

Ridouan Taghi a fost reținut în timp ce a încercat să intre în Dubai cu un act de identitate fals, și a fost ținut sub mandat de arest internațional pe baza suspiciunilor de crimă și trafic de droguri.

Descris de poliție drept unul dintre „cei mai periculoși oameni” din lume, bărbatul în vârstă de 41 de ani este suspectat că ar fi comandat un șir de „lichidări”, incluzând omorârea lui Derk Wiersum.

Poliția olandeză și agenția Europol au publicat această fotografie a lui Ridouan Taghi.

Procurorii olandezi au început imediat demersurile pentru extradarea lui Taghi, înainte de un mare proces ce va avea loc în martie 2020, în care sunt implicați oameni din lumea interlopă, acesta fiind adus înapoi în Olanda la finalul zilei de miercuri.

Cazul „Marengo” implică 5 crime și o serie de tentative de omor, incluzând fratele informatorului Nabil B.

Se crede că Ridouan Taghi a trăit în Dubai alături de soția lui și cei 6 copii.

Poliția olandeză susține că arestul lui Taghi a survenit în urma unei cooperări intense, nu din cauza unui simplu pont. 100 de detectivi au fost implicați, iar șeful de poliție Erik Akerboom a afirmat că arestul lui Taghi a fost „de mare importanță pentru Olanda”.

„Taghi și aliații săi reprezintă o amenințare pentru lege. Este foarte important pentru noi ca poliție… să înlăturăm amenințările”, afirmă acesta.

Următoarea zi, 6 persoane au fost ridicate în Olanda sub suspiciuni de spălare de bani și posesie de droguri și arme.

În timp ce arestarea lui Ridouan Taghi a fost un succes pentru organele de lege olandeze, Wouter Laumans nu este convins că această arestare îi va împiedica pe tineri să dorească să îi calce pe urme.

„În societate, este vorba despre oportunități. Ei nu sunt diferiți cu nimic față de bancheri sau jurnaliști, vor să facă bani. Dacă nu ești un jucător de fotbal cunoscut, sau nu ai capacitatea intelectuală să ieși din acea lume, asta este calea ta. Nu e doar o problemă a drogurilor, e o problemă socială.”

Cât de mare este problema drogurilor din Olanda?

Într-un fel, Olanda a creat mediul perfect pentru ca vânzarea drogurilor să prospere.

Cu rețeaua amplă de transport, cu legile îngăduitoare cu privire la droguri, și cu apropierea față de un număr de piețe lucrative, Olanda reprezintă un terminal pentru traficul global de narcotice.

Săptămâna această, după trei zile, ofițerii de vamă au interceptat 1457 de kilograme de cocaină la portul din Rotterdam.

Renumitul scriitor Roberto Saviano, ce a vorbit despre lumea crimei organizate a rețelei Camorra din Napoli, consideră că influența mafiei din Amsterdam e mult mai mare.

„Există clanuri de prin toată lumea, pentru că Olanda este unul dintre cele mai importante puncte de tranzit. Ei cunosc faptul că persoana care controlează Olanda deține una dintre cele mai importante artere ale pieței globale de droguri”, mărturisea acesta în ziarul Volkskrant.

Miliarde și miliarde de euro sunt câștigate prin intermediul pieței negre. Droguri sintetice în valoare de 18.9 miliarde de euro au fost produse în Olanda în 2017.

Drogurile ușoare au fost importate din Columbia și Africa de Nord timp de 30 de ani. Astăzi, o parte importantă a drogurilor sintetice – MDMA, LSD, amfetaminele, GHB, și metamfetamina cristalină – se produc în Olanda. De fapt, țara este considerată un lider mondial din acest punct de vedere.

În august 2017, această consignație de mii de pastile de ecstasy exprimând față lui Donald Trump a fost interceptată de poliție în orașul german Osnabrück.

Liderul sindicatului polițiștilor, Jan Struijs, evidențiază viteza cu care aceste droguri fac înconjurul lumii.

„În ziua în care Donald Trump a devenit președinte, primele tablete portocalii de ecstasy denumite „Trumpies” au fost găsite în Schiphol; 24 de ore mai târziu erau deja de vânzare în Australia.

„Sunt mulți mexicani ce ajută la producerea de metamfetamină cristalină în Olanda. Vezi un depozit de cocaină în Venezuela și Suriname, vezi prețuri foarte scăzute în Amsterdam, Liverpool și Manchester. Fiecare gram pe care îl cumperi finanțează grupările de crimă organizată și cartelurile care se ocupă de droguri.”

Unde se situează Olanda pe harta drogurilor

Baronii drogurilor din America de Sud au început prin livrarea de droguri în Africa de Vest. Drogurile au mers spre nord prin intermediul vechilor linii de contrabandă din Maroc, iar marocanii tineri ai căror părinți au imigrat în Olanda încă mai aveau conexiuni familiale și rute de migrare de accesat.

Așa presupune poliția că Ridouan Taghi și-a făcut averea. Acesta a moștenit sau a obținut controlul unei linii de contrabandă, și a început să transporte cocaină în loc de cannabis – fapt ce a generat mai mulți bani, și mai multă violență.

În timp ce liderii criminali operează deobicei la nivel internațional, poliția se teme că aceștia sunt capabili de a-și folosi influența la nivel local, pentru a controla asasini plătiți, ce devin din ce în ce mai tineri.

„Poliția înțelege însă nu are mijloacele necesare pentru a interveni”, afirmă mâhnit Jan Struijs, „Nu e vorba numai despre tăierile din buget. Au dispărut de asemenea și echipele de prevenire destinate tinerilor. Astfel tinerii iau și ei parte la aceste infracțiuni. Îi vedem din senin participând la lichidări.”

Oare înseamnă asta că Olanda a devenit un narco-stat?

„Nu avem cadavre care atârnă de poduri”, susține Wouter Laumans, „însă avem corupție în docuri, violență împotriva avocaților, amenințări la adresa jurnaliștilor. Țara are categoric caracteristici ale unui narco-stat”.

Această situație are un statut de neinvidiat, se manifestă deobicei în secret.

Poate că economia olandeză nu este dependentă sau definită de industria drogurilor, însă această industrie exercită o influență din ce în ce mai mare asupra societății.