Ora de vară 2020! Duminica cea mai scurtă zi: cum se reglează ceasul

29 mart. 2020
Ora de vară 2020! Duminica cea mai scurtă zi: cum se reglează ceasul

România trece în acest weekend de 28-29 martie la ora de vară. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, de 23 de ore şi de acum înainte vom dormi mai puţin, după ce ora 03.00 devine ora 04.00. Cu toate acestea, în urma unei decizii a UE, acest lucru nu se va mai întâmpla pentru mult timp. Află în rândurile de mai jos când vom renunţa la ora de vară la nivelul Uniunii Europene.

Ora de iarnă, considerată oră standard

În timpul orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă). Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ora de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii pot folosi lumina naturală a soarelui, mai ales în agricultură. Trecerea la ora de vară se face la o săptămână după echinocţiul de primăvară, atunci când durata de lumină creşte până la solstiţiul de vară.  La ora de vară ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă şi ceasurile se dau înapoi cu o oră.

 Când se renunţă la ora de vară

Comisia Europeană a propus acum câţiva ani renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Astfel, începând din anul 2021 ar urma să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. Teoretic, țările Uniunii Europene trebuia să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus s-ar putea să dea peste cap aceste planuri. Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.

Schimbări importante în transporturi şi în viaţa oamenilor

CFR Călători informează că începând cu data de 29 martie 2020, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. De asemenea, multe persoane resimt schimbarea orei, mai ales cele care suferă de anxietate şi depresie, în special din cauza modificării ceasului lor biologic. Acestea trebuie să se obişnuiască cu schimbarea ceasului lor biologic şi cu noul ritm, fiind nevoiţi să se trezească cu o oră mai devreme. De obicei, durează cel puţin o săptămână până se obişnuiesc.