Otrava din cornurile de la supermarket! Ce se pune în croissante

15 mart. 2020
Otrava din cornurile de la supermarket! Ce se pune în croissante

Specialiștii spun adevărul despre cornurile cumpărate din supermarketurile din România. Deși se cumpără în masă, puțini români știu, cu adevărat, ce conțin aceste croissante.

În trecut, APC a analizat 61 de sortimente de croissante fabricate/distribuite de către următorii producători: Derpan, Chipita România, Asmin Star, Mert, Aponon Dias, Boromir Ind, Gunz Austria, Dal Colle Industria Dolciaria Italia, Billa România, Carrefour, Lidl,  Mega Image, Auchan și Kaufland.

Specialiștii au găsit în aceste cornuri: apă, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei din semințe de bumbac, ulei de palmier, grăsime de palmier,  lapte praf degresat, praf de ou, pudră din gălbenuș de ou, gălbenuș de ou îndulcit cu zaharoză,  ou integral, alcool etilic, zer praf, sirop de glucoză-fructoză, sirop de zahăr invertit, zaharoză,  proteine din lapte, proteine din zer praf, unt de cacao, unt, proteine din grâu, extract de malț de grâu, ou pasteurizat, amidon modificat, amidon de orez, amidon din porumb, drojdie, sare iodată și miere.

Ce aditivi alimentari s-au găsit

De asemenea, s-au identificat și 29 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, sorbat de potasiu, citrat de sodiu, caroteni, carmin, sorbitol, gumă guar, gumă de celuloză, acid malic, poligliceroli esteri ai acizilor grași, celuloză microcristalină, acid tartric, lecitină de soia, pectine, acid citric, acid sorbic, alfa-tocoferol, alginat de sodiu, difosfat disodic, acid fosforic, carboximetilceluloza, sirop de malitol, acid ascorbic, ester diacetil tartric, poliricinoleat de poliglicerol, stearoil lactilat de sodiu, dioxid de titan și acetat de sodiu.

Nici aromele artificiale nu lipsesc. Cornurile conțin: aromă de caise, aromă de cireșe, aromă de căpșuni, aromă de unt, aromă de alune de pădure, aromă de vanilie, aromă de ciocolată, aromă de caramel, aromă de vin spumant și arome nedefinite. Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

Aditivi

 • 75% din produsele analizate conțin între 5 şi 10 aditivi alimentari;
 • 33% din produsele analizate conțin câte 5 aditivi alimentari;
 • 20% din produsele analizate conțin câte 9 aditivi alimentari;
 • 97% din produsele analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași;
 • 92% din produsele analizate conțin conservanți, iar 61% dintre acestea conțin câte 2 conservanți;
 • 77% din produsele analizate conțin acid citric;
 • 23% din produsele analizate conțin alginat de sodiu;
 • 13% din produsele analizate conțin sorbitol;
 • 13% din produsele analizate conțin acid fosforic;
 • 13% din produsele analizate conțin difosfat disodic;
 • 82% din produsele analizate conțin arome sintetice.

Vezi aici tot studiul!