Otrava din măslinele comercializate în România! Atenție mare ce alegeți să mâncați

masline

Românii se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme digestive, iar o alimentație sănătoasă a devenit provocarea deceniului. Majoritatea producătorilor sunt orientați doar spre profit și nu îi interesează că produsele pe care le vând reprezintă un adevărat dezastru pentru organismul clientului.

Puțini știu că în România, cea mai mare parte a măslinelor sunt nocive, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari. Cele mai multe dintre cele negre nu sunt negre pentru că au fost culese la maturitate, ci pentru că au fost tratate cu aditivi.

Substanțele pe care producătorii le folosesc la înnegrirea măslinelor sunt gluconatul feros (E579) și lactatul feros (E585) . Aceste două E-uri „declanșează reacția de oxidare în urmă căreia măslinele verzi sau blonde devin negre”, potrivit Asociației Pro Consumatori (APC).

Din păcate, ambii aditivi îl pot îmbolnăvi pe consumator, dacă este consumat mai mult timp, mai informează APC. Mai exact, potrivit asociației, atât gluconatul feros (E579), cât și lactatul feros (E585) pot „provoca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului”, în cazul în care consumatorul are o sensibilitate a sistemului digestiv sau dacă substanțele sunt ingerate în cantități prea mari, în timp.

Câte măsline puteți consuma fără probleme

Potrivit European Food Safety Autohority (EFSA), nimeni n-ar trebui să consume mai mult de 0,08 mg/kg corp gluconat feros sau lactat feros pe zi. Din păcate, consumatorul n-are cum să calculeze cantitatea de E-uri pe care o ingereaza zilnic, din cauza că pe eticheta alimentului e menționată doar folosirea lor, nu și cantitatea în care au fost adăugate, scrie ziare.com.

Ce-i drept, legislația îi obligă pe producători să folosească aditivii cu măsură și să nu adauge mai mult de 150 mg de E579 și E585 la kilogramul de produs. Dacă regula s-ar respectă, un adult ar trebui să mănânce vreo 70 de kilograme de măsline pe zi că să depășească doză recomandată de aditivi. Doar că producătorii încalcă foarte des această lege și nimeni nu-i sancționează, astfel că ajungem să mâncăm otravă.

Iar măslinele nu sunt singurele produse cu probleme.

Revista Presei