Otrava pe care o înghițim în fiecare zi: 5 grame pe săptămână!

apa-minerala

Vă vine să credeți sau nu, în corpul unui om ajung 5 grame de plastic, echivalentul unui un card de credit, în fiecare săptămână, arată un studiu WWF International, citat de Reuters.

Astfel, bucăți microscopice de plastic au fost descoperite în cele mai îndepărtate locuri de pe planetă, din adâncurile oceanului până la gheața arctică. Mai mult, un alt loc în care apare plasticul este în interiorul corpurilor umane. Asta pentru că oamenii respiră bucățele microscopice de plastic, mănâncă și beau apă care conține plastic, în fiecare zi, arată studiul.

Nefiind biodegradabil, plasticul se descompune în bucăți din ce în ce mai mici și, în cele din urmă, se răspândește peste tot, inclusiv în lanțul alimentar. Bucățelele au dimensiuni mai mici decât semințele de susan.

Există plastic și în miere

Astfel, oamenii ar putea înghiți echivalentul unui card de credit din plastic pe săptămână, arată studiul recent realizat de WWF International, în principal în apa potabilă, dar și prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încât plasticul din sistemele lor digestive este, de asemenea, consumat.

Și mierea este un aliment care conține plastic în cantități mai mari.

Studiul arată că oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, într-un an 250 de grame de plastic, cât să umple o farfurie, iar pe parcursul vieții – 79 de ani în medie – cantitatea ajunge la 20 de kilograme, cât două tomberoane pentru gunoi.

„Folosim plasticul de decenii, dar nu realizăm impactul particulelor asupra sănătății noastre”, spune Thava Palanisami de la University of Newcastle din Australia, care a colaborat la realizarea studiului citat.

„Tot ce știm este că îl ingerăm și este potențial toxic”.

Plasticul începe să fie interzis în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a decis interzicerea, începând cu 3 iulie 2021, a comercializării tacâmurilor de unică folosință, bețișoarelor pentru urechi, a paielor/bețelor pentru agitat băuturi, produselor realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientelor pentru fast-food/băuturi din polistiren expandat.

O altă măsură, complementară, constă în stabilirea unor obligații de colectare. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să asigure, până în 2025, colectarea anuală a minimum 77% din greutatea sticlelor de tip PET și reciclarea anuală a minimum 25% din produsele de acest tip.

În aceeași ordine de idei, până în 2029, România trebuie să asigure o colectare anuală de minimum 90% a sticlelor de tip PET și, până în 2030, o reciclare de minimum 30%.

Revista Presei