Pătrunjelul, planta minune folosită incorect de români. Mihaela Bilic dezvăluie: Este mai bun ca citricile și spanacul. Iată cum trebuie consumat

patrunjel
Photo by Lindsay Moe on Unsplash

Pătrunjelul este una dintre cele mai subestimate plante. Mihaela Bilic spune chiar că pătrunjelul este mai bun ca citricele, atunci când măsurăm cantitatea de vitamina C, și mai bun ca spanacul, dacă ne uităm la cantitatea de fier.

O imunitate crescută este vitală pentru sănătatea corpului, mai ales în aceste vremuri pandemice. Mihaela Bilic atrage atenția că alimentația corectă poate crește imunitatea, însă stresul și anxietatea pot anula beneficiile alimentației potrivite.

Așadar, asigurați-vă în primul rând că aveți parte de toată odihna necesară, iar mai apoi aveți grijă de alimentația voastră.

În ceea ce privește partea de alimentație, Mihaela Bilic scoate în evidență beneficiile uluitoare ale pătrunjelului.

Aceasta susține că românii s-au obișnuit în mod greșit să folosească pătrunjelul mai degrabă pentru a orna mâncarea, decât pentru proprietățile extraordinare ale acestei plante.

„Haideți să mâncăm pătrunjelul cu snopul, nu cu frunza, pentru că bate și citricele, apropo de vitamina C, bate orice sursă de fibre, iar fierul, uitați-vă la el cât e de verde, bate spanacul. Mâncându-l crud, ai acolo toate vitaminele și mineralele nealterate”, îndeamnă Mihaela Bilic.

Cât de bun este pătrunjelul? Iată cele mai importante beneficii

„Patrunjelul are in alcatuire un complex de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacizi, iod, clorofila. Cantitatea de vitamina C din patrunjel este foarte mare, de circa patru ori mai mare decat cea din portocale, contine mai mult fier decat se gaseste in alcatuirea spanacului (recunoscut tocmai pentru cantitatea mare de fier), precum si dublul cantitatii de proteine intalnite intr-un ou.

De asemenea, vitamina B12 care se gaseste intr-o cantitate foarte mare in patrunjel ajuta la combaterea bolilor precum cancerul, boli digestive si cerebrale, dar ajuta si pentru fertilitate si potenta. Patrunjelul ajuta la fixarea calciului in organism, dar si la dezvoltarea normala a celulelor.

Patrunjelul mai ajuta si la indepartarea efectelor negative pe care consumul de tutun sau alcool le pot avea asupra organismului. Infrumuseteaza parul, efectele de tonic pe care le poate avea asupra acestuia (aplicandu-se o masca cu patrunjel) fiind de pana la sase ori mai puternice decat cele ale ginsengului.

Ajuta in problema sterilitatii si a impotentei masculine, o cura cu patrunjel putand scapa barbatii de problemele sexuale. Elimina mirosul urat al gurii, reimprospatand respiratia si eliminand problema halenei (respiratiei urat-mirositoare).

Inlatura greata si starea de voma, fiind foarte recomandat si in problema anorexiei si a lipsei poftei de mancare. Se vor mesteca cateva frunze de patrunjel cu jumatate de ora inainte de masa, urmand a fi consumate impreuna cu sau dupa masa.

Este utilizat si in detoxifierea organismului, ajutand la imbunatatirea digestiei. Tonifica organismul, redandu-i vitalitatea. Elimina depresia si starile nevrotice, dar ajuta si la inlaturarea durerilor premenstruale,” notează și pro-sănătate.ro.

Revista Presei