Pensiile, în colaps! Cum au fost păcăliți pensionarii? Cîțu spune tot adevărul

florin-citu

Florin Cîțu spune tot adevărul despre pensiile românilor. Acestea ar fi trebuit să fie majorate de la 1 ianuarie, potrivit Legii pensiilor, lege creată de PSD. 

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. Liberalul susține că PSD nu ar fi avut banii necesari pentru a-și îndeplini promisiunile.

Nu aveau bani

Ministrul interimar susține că aceștia nu ar fi avut bani și nu aveau cum să crească pensiile, având în vedere că deficitul bugetar era peste 3%.

”Am dat dimineață o șansă PSD să explice. Ideea era de ce nu a crescut pensiile de la 1 ianuarie. Este clar că pentru PSD nu exista niciun scenariu în care să crească pensiile în 2020. Nu aveau cum.

Toate proiecțiile pe care le făceau – și ce am găsit la Ministerul Finanțelor – arătau că deficitul bugetar era depășit de 3%. Sunt note pe care le-au dat în Guvern, este clar că nu ar fi făcut acest lucru, nu aveau surse de finanțare”, a spus Cîțu la Digi24.

Legea a trecut fără surse de finanțare

Cîțu vrea o explicație din partea PSD.

”Astăzi le-am cerut în comisie să explice de ce nu au crescut pensiile de la 1 ianuarie și ar fi venit cu această explicație, că nu au bani. Noi avem bani în buget pentru pensii, chiar dacă legea a trecut fără surse de finanțare.

Pentru 2020, efectul negativ pentru buget e de 24 miliarde de lei, doar din Legea pensiilor. PSD trebuia să explice românilor, în fața Comisiei de buget-finanțe, de ce au amânat creșterea pensiilor”, a adăugat el.

A primit aviz negativ

Liberalul a primit aviz negativ din partea Parlamentului, deși au fost 18 voturi pentru și 18 împotrivă. Acesta a mĂrturisit că este frustrat că nu a reușit să reducă mai mult deficitul bugetar.

”Eu sunt primul care sunt frustrat pentru că nu am putut să fac mai mult, pentru că situația pe care am găsit-o acolo (la Ministerul de Finanțe – n.r.) era foarte gravă. Pentru 2020 am avut și discuții cu Comisia Europeană. Am ales un ritm gradual de reducere. Dacă vom avea rezultatele pe care le-am avut în ianuarie vom scădea sub 3,6% deficit bugetar.

Planul pe care noi îl propunem de reducere graduală a deficitului e un plan credibil. Ce s-a putut face pentru reducerea cheltuielilor am făcut. Dar acum Parlamentul ne subminează din interior și desface ce noi am făcut”, a declarat Florin Cîțu, în timpul audierii.

Revista Presei