Pensiile, în colaps! Cum au fost păcăliți pensionarii? Cîțu spune tot adevărul

20 feb. 2020
Pensiile, în colaps! Cum au fost păcăliți pensionarii? Cîțu spune tot adevărul

Florin Cîțu spune tot adevărul despre pensiile românilor. Acestea ar fi trebuit să fie majorate de la 1 ianuarie, potrivit Legii pensiilor, lege creată de PSD. 

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. Liberalul susține că PSD nu ar fi avut banii necesari pentru a-și îndeplini promisiunile.

Nu aveau bani

Ministrul interimar susține că aceștia nu ar fi avut bani și nu aveau cum să crească pensiile, având în vedere că deficitul bugetar era peste 3%.

”Am dat dimineață o șansă PSD să explice. Ideea era de ce nu a crescut pensiile de la 1 ianuarie. Este clar că pentru PSD nu exista niciun scenariu în care să crească pensiile în 2020. Nu aveau cum.

Toate proiecțiile pe care le făceau – și ce am găsit la Ministerul Finanțelor – arătau că deficitul bugetar era depășit de 3%. Sunt note pe care le-au dat în Guvern, este clar că nu ar fi făcut acest lucru, nu aveau surse de finanțare”, a spus Cîțu la Digi24.

Legea a trecut fără surse de finanțare

Cîțu vrea o explicație din partea PSD.

”Astăzi le-am cerut în comisie să explice de ce nu au crescut pensiile de la 1 ianuarie și ar fi venit cu această explicație, că nu au bani. Noi avem bani în buget pentru pensii, chiar dacă legea a trecut fără surse de finanțare.

Pentru 2020, efectul negativ pentru buget e de 24 miliarde de lei, doar din Legea pensiilor. PSD trebuia să explice românilor, în fața Comisiei de buget-finanțe, de ce au amânat creșterea pensiilor”, a adăugat el.

A primit aviz negativ

Liberalul a primit aviz negativ din partea Parlamentului, deși au fost 18 voturi pentru și 18 împotrivă. Acesta a mĂrturisit că este frustrat că nu a reușit să reducă mai mult deficitul bugetar.

”Eu sunt primul care sunt frustrat pentru că nu am putut să fac mai mult, pentru că situația pe care am găsit-o acolo (la Ministerul de Finanțe – n.r.) era foarte gravă. Pentru 2020 am avut și discuții cu Comisia Europeană. Am ales un ritm gradual de reducere. Dacă vom avea rezultatele pe care le-am avut în ianuarie vom scădea sub 3,6% deficit bugetar.

Planul pe care noi îl propunem de reducere graduală a deficitului e un plan credibil. Ce s-a putut face pentru reducerea cheltuielilor am făcut. Dar acum Parlamentul ne subminează din interior și desface ce noi am făcut”, a declarat Florin Cîțu, în timpul audierii.