Pensionarii fac scandal: Zeci de mii de români riscă să-și piardă pensia. Ce proiect au votat parlamentarii

pensie

Militari, polițiști, judecători ai Curții Contituționale, membri ai Corpului diplomatic sau membrii Curţii de Conturi toți aceștia își pot pierde pensia de serviciu, dacă vor fi condamnați pentru fapte de corupție.

Proiectul de lege a fost votat marți în unanimitate de membrii Camerei Deputaților. Printre infracțiunile asimilate faptelor de corupție se numără darea și luarea de mită și traficul de influență.

Zeci de mii de români riscă să-și piardă pensia. Ce proiect au votat parlamentarii

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Pensia specială ar putea fi pierdută și de către funcționarii parlamentari, membrii Corpului Diplomatic și consular al României, personalul aeronautic civil navigant profesionist, membrii Curţii de Conturi, persoanele care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea uneia dintre cele trei infracțiuni din Codul penal. Toate acestea, dacă faptele incriminate au fost comise câtă vreme cei acuzați ocupau funcția pentru care erau eligibili să primească pensie specială.

“Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, se arată în actul legislativ adoptat marți despre pensia specială, potrivit Agerpres.

Citește și:

Revista Presei