Toggle Menu
  1. Home/
  2. News/

Pentru a nu se mai naste copii cu malformatii, autoritatile vor teste de screening natal gratuite

  1. Home/
  2. News/

Analizele in sarcina sunt foarte scumpe, iar multe mamici se plang de acest lucru. Si multe nu isi permit sa le faca. Pentru a preveni nasterea copiilor cu malformatii, autoritatile vor ca testele de screening natal sa fie gratuite.

Pe lista testelor nedecontate se afla si cel genetic pentru depistarea trombofiliei, o anomalie de coagulare a sangelui, dobandita sau mostenita. Test pe care cele mai multe gravide nu isi permit sa il faca, dar pe care ministerul Sanatatii vrea sa-l finanteze.

Testul presupune ca femeilor gravide sa li se ia o cantitate mica de sange ce contine si materialul genetic al fatului. Acuratetea este de 99%, iar parintii afla daca bebelusul risca sa aiba sindromul Down sau Edwards, dar si alte probleme genetice.

“Acest proiect vine in completarea testarii pe care anul trecut CNAS a finantat-o pentru femeile gravide. Programul acesta national nu va mai tine cont de biletele de trimitere. Va tine cont de recomandarea medicului specialist. Fiecare femeie insarcinata in trimestrul I de sarcina va beneficia de acest test,” a precizat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, potrivit observator.tv.

Analizele pentru toxoplasma, virusul rubeolei, herpes si citomegalovirsus cuprinse de testul TORCH nu sunt decontate.

Ioana