Pericol în propria casă! Specialiștii avertizează. Poți favoriza răspândirea coronavirusului

de: Ana Toma
21 sept. 2020
Pericol în propria casă! Specialiștii avertizează. Poți favoriza răspândirea coronavirusului

Dacă obișnuieși să trăiești într-o casă în care umiditatea este extrem de scăzută, ultimele informații ale specialiștilor te vor face să te răzgândești cu privire la acest aspect. Potrivit acestora, în acest mod, răspândirea coronavirusului va fi amplificată.

Cercetătorii de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferică (TROPOS) din Leipzig şi laboratorul naţional de fizică CSIR din New Delhi au descoperit legătura dintre umiditatea aerului și răspândirea coronavirusului. Potrivit specialiștilor, acest virus se transmite mai mult în spațiile închise, prin aerosoli, în cazul în care umiditatea aerului este scăzută.

De asemenea, oamenii de știință susțin că în momentul în care cineva infectat cu SARS-COV-2 care tuşește, respiră sau vorbește, elimină picături: cele mai grele ajung pe jos rapid, în timp ce altele, mai mici, se pot menține în aer mai mult timp.

Astfel, în cazul scenariului în care aerul este uscat, se creează un mediu propice pentru ca mucoasa nazală a altora să absoarbă respectivele picături.

”Particulele infectante, aceste picături Pfluge care se produc în momentul în care vorbim, respirăm, strănutăm sau tuşim, aceste particule care sunt responsabile pentru infecţie, există posibilitatea de a acumula umiditate din aer, şi cu această umiditate din aer prezenţa lor în aer şi timpul cât pot fi infectante poate fi mai scurt. Boala este în mare măsură cu transmitere aerogenă.

Odată ce virusul a căzut pe sol, el nu mai poate ajunge sub nicio formă în celulele din alveolele pulmonare, acolo unde se poate replica. Şi dacă îl luăm de pe o suprafaţă, îl ingerăm, el ajunge cu mâncarea, cu modul de ingestie în stomac, unde este neutralizat instantaneu de către acidul gastric”, a menționat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.

Ce înseamnă o încăpere cu umiditate crescută 

În momentul în care aerul este umed, lucrurile stau diferit. În acel moment, picăturile mai mici se combină cu altele și devin mai grele, ceea ce determină o cădere mai rapidă și, implicit, un risc mai mic de infectare.

”În cercetările despre aerosoli, s-a descoperit că umiditatea aerului joacă un rol major: cu cât aerul este mai umed, cu atât apa aderă la particulele infectate, care devin mai grele și rămân mai puțin timp în suspensie”, se arată într-unul dintre studii, potrivit jurnal.md.