Pericol pentru consumatori! Carne contaminată cu virusul gripei aviare vândută în magazine! Ungaria ne-a vândut produse infestate

18 ian. 2020
Pericol pentru consumatori! Carne contaminată cu virusul gripei aviare vândută în magazine! Ungaria ne-a vândut produse infestate

Pe mesele românilor a ajuns carne de curcan infestată cu virusul H5N8, adică cel care provoacă gripa aviară. Deși autoritățile din Ungaria alertaseră populația cu privire la sacrificarea unor păsări infestate, în România informația a ajuns abia viner, printr-o notificare transmisă de Comisia European către Autoritatea Națională Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

”Din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificați curcani, iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România”, anunță oficialii europeni printr-un comunicat de presă dat publicității.

Produse din această gamp au ajuns și în România prin trei unități de depozitare, aflate, toate, pe raza județului Bihor, se mai arată în același comunicat. ”Vineri seara, serviciile sanitar veterinare de la nivel teritorial erau la depozite, pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005”, au precizat surse din cadrul autorității.

Ce spune reprezentanții ANSVSA

”Carnea a intrat în România legal, în conformitate cu legislația comerțului intercomunitar, având în vedere piața unică. Orice stat al Uniunii Europene are dreptul să comercializeze liber produse, în toate celelalte țări, cu respectarea normelor sanitar veterinare unice existente. Adică, orice produs alimentar se comercializează dintr-o țară în alta, însoțit de o documentație sanitar veterinară, și trebuie spus că inclusiv modelele acestor certificate sunt aceleași în toată UE. Și România, și Ungaria, și orice altă țară din UE, atunci când se confruntă cu un focar de infecție, oprește sacrificarea animalelor și comercializarea produselor rezultate”, a declarat, pentru evz.ro, Florica Durlea, șef serviciu ANSVSA.

Aceasta adaugă faptul că el consideră că întreaga cantitate de carne din Ungaria a fost obținută și vândută fără a avea confirmat focarul de gripă aviară în această țară. ”Sigur, la momentul sacrificării curcanilor, boala nu era confirmată. Nu cred că o țară ar sacrifica și vinde, în altă țară, carne dintr-un focar confirmat. Sancțiunile pe care le atrag astfel de fapte, din partea Comisiei Europene, sunt mult prea mari. România, în egală măsură, a încetat orice astfel de activitate în momentul în care a fost confirmat focarul cu care ne confruntăm în prezent în Maramureș”, a mai spus reprezentanta ANSVSA.