Pericolul ascuns din tofu! Cât de periculoasă este de fapt brânza de post chinezească

24 apr. 2020
Pericolul ascuns din tofu! Cât de periculoasă este de fapt brânza de post chinezească

Brânza tofu, cunoscută ca brânza de post sau brânza din soia, de origine din China, este preferată mai ales de persoanele vegetariene sau de cei care nu vor să mănânce de dulce. Cu toate că are numeroase beneficii, acest produs alimentar aduce şi multe riscuri.

Ce este brânza tofu şi cum se produce

Conform specialiştilor, tofu este un aliment tradițional în China, realizat din boabe de soia, apă și produse de coagulare.

Cele mai utilizate substanțe folosite la închegare sunt următoarele: sulfatul de calciu, din care rezultă o brânză tofu moale, puțin sfărmicioasă; clorură de magneziu și clorură de calciu, din care rezultă o brânză tofu moale și puțin sfărmicioasă; glucono delta-lactonă, din care rezultă o brânză tofu cu aspect gelatinos și cu un gust acrișor.

Beneficii pentru organism

Consumul de brânză tofu poate avea multiple beneficii pentru organism deoarece conține aminoacizi esențiali și vitamine, precum fier, calciu, mangan, cupru, magneziu, zinc, seleniu și vitamina B1.

De asemenea, tofu este bogat în izoflavoni, substanţe care contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău din organism. Un consum regulat poate incetinii evoluția Alzheimer-ului și poate ajută ficatul să se refacă.

 Cât de toxic este tofu de fapt

Consumul de brânză tofu are și o serie de contraindicații, bine cunoscute. De cele mai multe ori tofu este făcut din soia modificată genetic. Tofu conține și fitoestrogeni, o serie de substanțe care blochează producția normală de estrogen.

Consumul de tofu nu este indicat copiilor, deoarece izoflavona din compoziție poate afecta dezvoltarea organelor genitale. Atunci când cumperi tofu, verifică cum este preparat. Este ideal să fie fermentat.