Pericolul din apa pe care o cumpărăm. Ce conține fiecare sticlă și cum ne putem îmbolnăvi

17 oct. 2019
Pericolul din apa pe care o cumpărăm. Ce conține fiecare sticlă și cum ne putem îmbolnăvi

Apa la sticlă de plastic pe care o cumpărăm din magazine este periculoasă pentru organism din cauza substanţei chimice Bisfenol A (BPA), substanță ce se află în recipienții de plastic, susțin medicii.

Această substanță nu este periculoasă doar pentru mediul înconjurător și pentru faună, ci și pentru organismul uman. Cei mai expuși pericolului sunt femeile însărcinate și bebelușii.
Pe de altă parte, nici apa de la robinet nu este de cea mai bună calitate.
Bisfenolul A este o substanță care se găsește în plasticul din sticle, atât în recipientul propriu-zis, cât și în dopul sticlei. Substanța trece din plastic în apă, conform unui studiu publicat de Centrul Naţional pentru Informaţii Biotehnologice, din Statele Unite ale Americii.
Studiile arată că fiecare litru de apă îmbuteliată la sticle de plastic conține până la 44 de particule de plastic invizibile, care provin din materialul din care sunt făcute aceste sticle.
Bisfenol, găsit în laptele matern
Un studiu publicat în anul 2015, realizată de către Agenţia Europeană pentru mediu, arată că BPA a ajuns până şi în lichidul amniotic şi laptele matern.
Efectele expunerii la BPA sunt nebănuite. Bisfenolul determină apariția depresiei și anxietății, hiperactivitate la copii și, mai târziu, poate cauza chiar apariția cancerului. Expunerea la BPA afectează procesele metabolice, creierul și sistemul reproducător. De asemenea, poate avea efecte asupra sistemului endocrin.

BPA este o substanță chimică industrială folosită la întărirea plasticului. Anual, se produc nu mai puțin de 3,8 milioane de tone de BPA.

În timp ce Franța a interzis utilizarea BPA, Uniunea Europeană a impus o cantitate maximă de BPA care poate fi utilizată în industria maselor plastice.