Pericolul din mezeluri! Ce conțin, de fapt, și de ce devin lipicioase

Mezelurile sunt un adevărat pericol pentru sănătatea noastră. De fapt, medicii recomandă să nu consumăm absolut deloc carne procesată. 

Citiți eticheta!

„Citirea etichetei nu lămureşte majoritatea oamenilor. E- urile trecute acolo nu explică clar conţinutul lor de fapt”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş.

Mezelurile, mai ales cele ieftine, nu conțin carne mai deloc. Acestea au în compoziție, zgÂrciuri, piele și tot felul de substanțe.

„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă; nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi”, mai spune Liana Conţiu.

Cum se dă culoarea

„ Acea culoarea roşie a mezelurilor provine de la nitriţi de sodiu şi de potasiu, care stabilizează culoarea şi creşte perioada de valabilitate a produsului. Se mai adăugă fosfaţi şi polifosfaţi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu, acele E-uri reglementate de legislaţie. Se mai poate adăuga amidonul modificat, sare în cantitate mare, făină de soia- recomandată ca şi proteină vegetală, dar nemodificată genetic!”, spune medicul Simona Drăgoi, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţie.

Unele mezeluri conțin și carmin, un colorant produs din pulberea obţinută prin zdrobirea unei insecte, coşenila, originară din Mexic sau din ouăle acesteia.

Acesta se poate obține și dintr-o plantă. Pe etichetă nu este menționat ca E120, ci cu denumirea de Coşenilă.

Evitați carnea lipicioasă!

Dacă mezelurile sunt lipicioase înseamnă că sunt vechi. Comercianții spală produsele cu apă și sare pentru a-i reduce aspectul. Nu vă lăsați păcăliți!

Pe termen lung, consumul constatnt de mezeluri ne poate afecta serios sănătatea.

”Nitriţii şi nitraţii pot duce la afecţiuni digestive, iar unii care au afecţiuni hepato-renale pot avea probleme în a le metaboliza”, mai spune medicul Simona Drăgoi.

„Nu putem da vina numai pe aceşti aditivi pentru problemele de sănătate, dar sunt factori care favorizează apariţia acestora, în timp”, mai spune aceasta.

Loading...

Revista Presei