Pericolul din salata verde, ceapă și usturoi verde! Cum vă dați seama că sunt toxice! Atenție de unde le cumpărați

21 mart. 2020
Pericolul din salata verde, ceapă și usturoi verde! Cum vă dați seama că sunt toxice! Atenție de unde le cumpărați

Specialiştii atrag atenţia cu privire la pericolul din salatele verzi şi chiar din ceapa verde sau usturoiul verde. Cu toate că acestea se află printre preferințele noastre alimentare, mai ales acum, la început de primăvară, când nimic nu poate să bată gustul unui bol cu salată verde, ridichi şi ceapă. Totuşi, trebuie să fim foarte atenţi când le cumpărăm, pentru că acestea pot fi extrem de nesănătoase pentru sănătate dacă sunt crescute în acest mod. 

Pericolul neştiut din salate

Oamenii de ştiinţă atrag atenția asupra unui aspect important sănătății noastre cu privire la aceste verdețuri. În cazul în care acestea sunt crescute în sere, salatele sau ceapa ori usturoiul verde pot acumula cantități mari de nitrați, deosebit de periculoşi pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care este bine să ştim cum să alegem produsele de pe tarabele pieţelor. Astfel, cea mai mare cantitate de nitrați se acumulează la nivelul frunzelor, în plantele crescute în sere.

De ce sunt periculoşi nitraţii

“Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci, veţi mânca nitraţi cu lingură. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)”, a explicat prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne informăm bine înainte de a cumpăra aceste legume proaspete, de primăvară, pentru a descoperi cu exactitate modul în care au fost crescute. Mai mult, ele trebuie consumate rapid, fără să stea prea mult în frigider.