Pericolul din spatele cartofilor prăjiți! Ce greșeală imensă facem cu toții când îi preparăm?

prajire-cartofi

Românii sunt fani înrăiți ai cartofilor prăjiți. Foarte multe persoane îi consumă măcar o dată pe săptămână și chiar mai des, deși știm că nu sunt cea mai sănătoasă opțiune.

Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă și precizează cât sunt de periculoși cartofii și ce greșeală imensă facem atunci când îi prăjim. Potrivit specialiștilor, alimentele care conțin foarte mult amidon nu trebuie pregătite la temperaturi foarte mari. Astfel, cartofii prăjiți foarte tare pot crește riscul de cancer.

Potrivit specialiștilor de la Agenția guvernamentală pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanță numită acrilamidă, produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte înalte, poate crește riscul de cancer. Acest lucru a fost descoperit în urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanții Agenției.

FSA susține că pentru reducerea pericolului, consumatorii ar trebui să gătească alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute și să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie.

„Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potențial cancerigen în cazul oamenilor”, se arată în declarație. „Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele și pâinea”, precizează FSA.

„În urma studiilor efectuate pe animale s-a observat că acrilamida are potențialul de a interacționa cu ADN-ul din celulele noastre, așadar poate fi asociată cu cancerul”, susține organizația Cancer Research UK într-un răspuns emis după anunțul FSA.

„Însă, în urma cercetărilor efectuate pe oameni, dovezile arată că, în cazul majorității tipurilor de cancer, nu există o asociere între acrilamidă și riscul de cancer”, precizează aceasta.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), clasifică acrilamida drept „un potențial factor cancerigen uman” punând această substanță în aceeași categorie de risc ca și utilizarea steroizilor anabolizanți, consumul de carne roșie și de băuturi foarte fierbinți, dar și meseria de lucrător în saloanele de coafură.

Revista Presei