Planta care vă poate distruge sănătatea fără să știți! Simptomele care trebuie să vă alarmeze și ce tratament trebuie urmat

11 sept. 2019
Planta care vă poate distruge sănătatea fără să știți! Simptomele care trebuie să vă alarmeze și ce tratament trebuie urmat

Mare atenție! Aceasta este o planta foarte periculoasă care vă poate distruge sănătatea fără să vă dați seama. Vă prezentăm simptomele care trebuie să vă alarmeze, dar și ce tratament trebuie să urmați.

Alergia la ambrozie îi chinuie pe foarte mulți români. Din cauza polenului acestei plante, persoanele sensibile dezvoltă mai multe reacții. Vorbim despre crize de strănut și ochi roșii, dar poate fi și mult mai grav. Se poate ajunge chiar și la șoc anafilactic. Cu toate că există deja o lege care-i obligă pe proprietarii de terenuri să taie bălăriile, ambrozia continuă să se răspândească.

Avertismentul medicilor

Persoanele alergice la ambrozie pot scăpa ușor dor cu strănuturi repetate şi ȋnroşirea ochiilor. Se poate ajunge însă și la situații mult mai grave. “Pentru cei care au oricum un teren alergic, formele pot să fie severe. Ne gândim la pacienții asmatici, la cei care au diverse forme de alergii severe cronice, de la ambrozie pot avea diverse episoade acute”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, completat de către autorități.

„Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie produce manifestări clinice cum ar fi rinofaringite, rinoconjunctivite acute şi astm, putând produce manifestări cum ar fi urticaria sau angioedemul, iar uneori manifestările sunt similare şocului anafilactic”, anunță și Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt DSP Bihor, conform Digi24.

Amenzi uriașe pentru sancționarea proprietarilor

Alergia la ambrozie are efecte mai grave în cazul copiilor. Deși există o legislație care permite sancționarea proprietarilor care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor autoritățile nu par interesate să sancționeze derapajele. Amenzile pot urca până la 20.000 de lei.

Sancțiunile pot fi aplicate doar de comisie mixtă, constituită de prefectură, din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Gărzii de Mediu, DSP şi ai autorităţilor locale.

Medicii le recomandă pacienților care au alergie la ambrozie să nu ia medicamente după ureche. În viitor, medicii spear să dezvolte antidotul pentru ambrozie.

Ambrozia este o plantă care produce mari cantități de polen de la mijlocul lunii iulie și până la finalul lunii septembrie. Pe perioada verii, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari. Datele oficiale arată că peste două milioane și jumătate de români sunt expuși alergiilor provocate de ambrozie.