Planta minune care te ajută să adormi repede! Reduce stresul și anxietatea și o puteți găsi în toate farmaciile

24 mai 2020
Planta minune care te ajută să adormi repede! Reduce stresul și anxietatea și o puteți găsi în toate farmaciile

Perioada aceasta este fără doar și poate una dintre cele mai solicitante din istoria ultimului secol, din punct de vedere emoțional. Foarte mulți oameni acuză insomnii, stări de anxietate, atacuri de panică și o dispoziție proastă. Izolarea și-a pus amprenta serios asupra psihicului uman.

În acest context, din ce în ce mai mulți oameni caută remedii pentru a se putea odihni. Unul dintre cele mai sănătoase și fără efecte adverse este valeriana, despre care se spune că ar fi cea mai cultivată plantă medicinală din lume. Medicii spun că aceasta ajută la reducerea anxietății și a stresului, calmează gândurile și emoțiile și induce un somn liniștit și odihnitor. Se utilizează, mai ales, sub formă de tinctura, diluată în puțină apă, luată de două, trei ori pe zi și seară, înainte de culcare.

Oamenii de știință consideră că efectele terapeutice ale valerianei se datorează conținutului de acid gamma-amniobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor central. Un nivel scăzut de GABA este asociat cu apariția stresului cronic, a anxietății și a problemelor cu somnul.

Ce reacții adverse poate avea?

Totuși nu folosiți valeriană, fără să vă consultați în prealabil cu medicul dumneavoastră și nu uitați să-i reaminți istoricul medical. Valeriana se poate găsi în farmacii și sub formă de ceaiuri, capsule, tablete și pulbere.

Valeriana este considerată a fi de destul de sigură pentru sănătatea de către specialiști, atâta timp cât este folosită în cantitățile recomandate de medic și pentru o perioada limitată (în jur de 28 de zile). În unele cazuri, valeriana poate cauza reacții adverse manifestate astfel: dureri de cap, iritare, insomnie și apatie.