Planta minune pentru inimă, creier și oase: Ar trebui să o consumi mai des. Ce alte beneficii mai are?

legume

Vorbim astăzi despre o plantă larg răspândită și în cultura autohtonă, însă totuși fără să fie consumată pe cât de mult ar trebui. Aceasta nu doar că are o serie de beneficii uluitoare pentru inimă și creier, dar ajută inclusiv la sănătatea oaselor.

Hreanul, o rădăcinoasă apreciată pentru aroma lui picantă, este apreciată și folosită atât ca aliment, în stare proaspătă, cât și ca medicament, fiind prelucrată sub formă de tinctură și sirop.

Reglează tensiunea

Mai multe substanțe din hrean sunt benefice pentru circulația sângelui în zonele periferice. Consumul acestei rădăcinoase normalizează tensiunea arterială, prevenind totodată riscul formării cheagurilor de sânge.

Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice.

Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii cheagurilor de sange. Totodata, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Calmeaza tusea

„Hreanul descongestioneaza aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului. In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece in cantitati mari hreanul este iritant.

Analgezicul natural

Hreanul este recomandat si impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome este bine sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea. Hreanul este un leac foarte bun si in cazul durerilor de cap, fiind un adevarat analgezic. In acest caz il poti folosi sub forma de comprese aplicate pe frunte,” notează floaredetei.ro.

Împotriva reumatismului

De asemenea, hreanul este recomandat și acelora care suferă de reumatism sau gută. Adaugă 1-2 lingurițe de hrean ras foarte fin într-o cană cu lapte cald. Bea acest preparat pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Consumă acest tratament pentru aproximativ trei săptămâni.

Stimulează apetitul

Hreanul dă rezultate remarcabile și în cazul celor care nu au poftă de mâncare. Substanța care dă gustul hreanului crește secreția de suc gastric și redă pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice.

Pentru accentuarea efectului, se recomandă amestecarea hreanului cu puțină miere. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Ajută memoria

Nu în ultimul rând, hreanul este bogat în vitaminte B, necesare pentru sănătatea sistemului nervos și pentru îmbunătățirea memoriei. Are, de asemenea, afecțiune tonifiantă și de scădere a colesterolului, însă este foarte bun și pentru menținerea sănătății pielii și a părului.

Revista Presei