Poți lua 15.000 de euro ca să-ți pui centrală termică! Cine va primi acești bani

17 feb. 2020
Poți lua 15.000 de euro ca să-ți pui centrală termică! Cine va primi acești bani

Pentru că este o perioadă în care toată lumea vorbește despre tăierea ilegală a pădurilor, ministrul mediului a vorbit despre motivele pentru care se defrișează la greu pădurile din România și care este soluția. 

„Azi, principala problemă cu care se confruntă satul românesc este lipsa gazului metan. Cred că trebuie să fie un obiectiv pentru noi toţi să creştem gradul de racordare la reţeaua de gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe care fiecare dintre noi, primari, cetăţeni sau beneficiari, o punem pe pădurile din România.

3,5 milioane gospodării din ţara noastră încă se mai încălzesc cu lemn de foc. Iar INS spune că o familie consumă anual 5 metri cubi. Azi, la doi arbori tăiaţi din pădurile României unul îl facem scrum. Nu îl facem nici mobilă, nici cherestea, nici jucării, nu-i dăm nicio valoare adăugată”, a spus ministrul Costel Alexe.

Care este soluția 

Astfel, statul pregătește un program prin care se dau bani pentru centrală termică. Programul Casa Eficientă Energetic ar putea demara, pentru prima dată, în decursul acestui an, potrivit unei declarații făcute de ministrul Mediului.

Prin intermediul acestui program, Agenția de Mediu ar putea finanța cu până la 15.000 de euro o locuință pentru echipamente moderne de încălzire.

„Avem un buget total de 429 de milioane de lei și ne-am programat să avem între 6000 și 8000 de beneficiari”, a precizat ministrul Mediului.

Programul ar urma să finanțeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic și sisteme de izolație termică.