Poți primi 12.000 de euro de la Facebook, dacă te afli în această bază de date! Eroare pe care a făcut-o gigantul american în trecut costă scump acum

de: Ana Toma
17 apr. 2021
Poți primi 12.000 de euro de la Facebook, dacă te afli în această bază de date! Eroare pe care a făcut-o gigantul american în trecut costă scump acum

Toată lumea știe despre scandalul Facebook legat de datele personale ale utilizatorilor. Scandalul recidivează însă după ani de zile, iar milioane de utilizatori ar putea primi despăgubiri în urma acestei întâmplări neplăcute.

Cu alte cuvinte, Facebook nu scapă așa cum și-ar fi dorit după ce a vândut datele a 500 de milioane de utilizatori. O organizație privată își dorete inițierea unui proces colectiv împotriva filialei Facebook din Irlanda și să ceară despăgubiri în numele utilizatorilor afectați din Europa.

Câți utilizatori ar putea primi despăgubiri

Nu este clar câte conturi sunt din Europa, însă cert e că în total 530 de milioane de conturi sunt implicate în toată povestea. Mai mult de atât, pe lângă despăgubiri, în cazul în care va avea câștig de cauză, Digital Rights Ireland se va îndrepta și spre alți giganți din domeniul tehnologiei.

Ei acuză Facebook că a eșuat într-un mod destul de clar în protejarea datelor persoanale ale utilizatorilor, iar acest lucru trebuie plătit în instanță.

De cealaltă parte, americanii au altă poveste și susțin că problema privind ”scurgerea” de date personale a fost descoperită și remediată pentru prima dată în 2019, dar a reapărut recent în spațiul public, pe internet, și n-ar fi vorba de nimic în plus.

Cât valorează despăgubirea

Cu toate astea, DRI își dorește implicarea utilizatorilor. Cu alte cuvinte, irlandezii doresc ca utilizatorilor individuali care iau parte la acțiunea în justiție să li se ofere despăgubiri de până la 12.000 de euro, asta doar în cazul în care acțiunea în instanță va avea succes.

”Acest lucru ar putea stabili un precedent și ar putea deschide ușa pentru a acționa în continuare în aceeași manieră”, spune Ray Walsh, un expert de confidențialitate digitală la ProPrivacy, pentru BBC.

Până la momentul actual Facebook a refuzat să aducă orice comentariu cu privire la acțiunea din instanță, însă deciziile vor apărea în curând.