Pregătiți-vă centurile! Se întâmplă în două săptămâni. Orban pregătește austeritatea

05 dec. 2019
Pregătiți-vă centurile! Se întâmplă în două săptămâni. Orban pregătește austeritatea

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu a declarat că România are o rezervă suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni asupra finanţării sau a cursului de schimb şi a promis că în scurt timp va linişti pieţele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg.

„Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piaţă şi o vom utiliza”, a spus Florin Cîţu într-un interviu acordat Bloomberg.

Cel mai mare deficit bugetar

Banca Naţională a României a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută.

La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an cât şi anul viitor.

Se anunță reduceri de cheltuieli

Florin Cîţu a spus că Guvernul de la Bucureşti intenţionează să anunţe în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli destinate să diminueze deficitul bugetar până la aproximativ 3% din PIB în 2020. Cîţu a refuzat să ofere alte detalii precizând însă că Guvernul nu vrea „să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale.

Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur şi simplu măsura care vizează o creştere a pensiilor cu 40%, Cîţu a precizat că „anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri.”

Ministrul de Finanţe a mai spus că România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale „în prima parte a anului următor” având în vedre faptul că cererea de pe piaţa locală este una puternică. „Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării”, a spus Florin Cîţu.