Prima decizie legată de pensiile din România! Schimbare majoră pentru 7 milioane de români

06 nov. 2019
Prima decizie legată de pensiile din România! Schimbare majoră pentru 7 milioane de români

Veste bună pentru șapte milioane de români. Noul Guvern a luat deja o decizie privind pensiile, iar efectele se vor resimți și presiunea financiară nu va mai fi atât de mare. 

Mai precis, noul Guvern a anunțat că se vor mări contribuțiile pentru Pilonul II de pensii, însă acest lucru nu va însemna o diminuare a contribuțiilor la Pilonul I. Noul ministru al Muncii a dat toate detaliile.

„Nu intenţionăm schimbări în privinţa contribuţiilor la Pilonul I, cât intenţionăm să avem discuţii tehnice cu cei din Ministerul de Finanţe şi să ne lămurim asupra modului în care se colectează toate contribuţiile în Pilon. Sunt conştientă că sunt decizii pe care trebuie să le iau alături de Ministerul de Finanţe şi vă asigur că sunt genul de om care ia decizii pe baza unor evaluări obiective.

Intenţia noastră este să creştem contribuţia la Pilonul II, a se înţelege că acest lucru nu micşorează cu nimic suma aferentă Pilonului I, pentru că istoric suma aceasta a fost acoperită de Bugetul de Stat, dar intenţia noastră este să încurajăm economiile pe durata activităţii profesionale la nivelul angajatorilor şi să-i determinăm pe aceştia să aibă o atitudine responsabilă cu privire la perioada din a doua parte a vieţii, adică să gândească planificat şi să-şi economisească fonduri astfel încât să beneficieze la pensie de veniturile pe care orice om civilizat are dreptul să le pretindă după ani de muncă”, a declarat Violeta Alexandru, în prima zi din mandatul său de ministru.

Bani mai mulți pentru viitorii pensionari 

Violeta Alexandru a precizat că va iniţia o serie de discuţii cu administratorii fondurilor private de pensii, pentru creşterea randamentului sumelor administrate.

„Deschid o serie de consultări cu administratorii fondurilor private de pensii şi în cel mai scurt timp vom avea şi în această privinţă, pe lângă măsurile pe care înţeleg să le anunţ împreună cu ministrul de Finanţe, măsuri care privesc creşterea sumelor pentru Pilonul II, am în vedere şi discuţii cu aceşti administratori, astfel încât să facem un pas înainte în ceea ce priveşte activitatea dânşilor, pentru creşterea randamentului sumelor administrate, respectiv pentru creşterea transparenţei şi în general pentru a putea informa românii în mod corespunzător ca să simtă siguranţă în ceea ce priveşte transferul către Pilonul II”, a afirmat ministrul Muncii.