Prima țară din UE care a anunțat sfârșitul pandemiei. Și-a deschis granițele

covid-19-coronavirus-pill
Remdesivir

Vești bune dintr-o țară din Uniunea Europeană. Aceasta și-a declarat vineri eliberarea de sub pandemie. Este vorba despre Slovenia, stat cu două milioane de locuitori. Aici au fost înregistrare 1.467 de cazuri de infectări cu coronavirus și 103 decese cauzate de coronavirus.

„Astăzi, Slovenia are cea mai bună situaţie clinică din Europa, ceea ce ne permite să punem capăt stării pandemice”, a declarat premierul Janez Jansa, conform Al Jazeera.

Se vor deschide și granițele cu Austria, Italia și Ungaria  și cetățenii din Uniunea Europeană vor putea trece ca și înainte. Cei din țările non-UE vor trebui totuși să rămână 14 zile în carantină. Primul caz de coronavirus din Slovenia a fost înregistrat pe 4 martie, în apropiere de granița cu Italia, în timp ce starea de urgență a fost impusă pe 12 martie.

Ce restricții mai rămân valabile

„Pentru că pericolul răspândirii virusului SARS-CoV-2 rămâne ridicat, câteva restricții vor rămâne valabile”, au mai anunțat guvernanții sloveni. Adunările publice vor fi interzise, purtatul măștii rămâne obligatoriu, la fel și regulile de păstrare a distanței sociale. Centrele comerciale și hotelurile cu mai puțin de 30 de paturi se vor redeschide de săptămâna viitoare. Competițiile sportive se pot relua din 23 mai De asemenea, competițiile sportive se pot relua din data de 23 mai.

„Niciun alt stat european nu a declarat până acum terminarea epidemiei pe teritoriul său, așa că trebuie să fim atenți și cu Slovenia. Virusul e încă prezent”, a spus mateja Logar, un expert în boli infecțioase din Slovenia, conform Libertatea. Prin declararea sfârşitului epidemiei statul evită prelungirea automată, până la sfârşitul lui iunie, a unui set de măsuri de susţinere economică votate pentru a ajuta populaţia şi afacerile. Prin urmare, aceste măsuri se vor încheia la sfârşitul lunii mai.

Revista Presei