Primii dușmani ai creierului sunt aceste alimente! Un renumit neurolog, dezvăluiri fără precedent

pangasius

Neurologii spun că depinde doar de noi să diminuăm efectele pe care stresul îl are asupra organismului. Un renumit medic român vorbește și despre alimentele care pot afecta sistemul nervos și de care trebuie să ne ferim. 

„Alimentația e un factor crucial. Combinată cu activitatea fizică și cea cognitivă devine de-a dreptul un mecanism uriaș, de influențare a funcționării sistemului nervos și a controlului factorilor de risc”, explică prof.univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN).

„Primul dușman este alimentația procesată. Inclusiv uleiul cel mai bun și cel mai pur dacă continuă să fie procesat nu mai este la fel de bun calitativ. O carne plină de hormoni și conservați pune probleme,” spune Dafin Mureșanu.

„O carne ecologică de origine controlată poate fi mult mai bună decât o alimetație vegetariană, bazată pe o mie de chimicale. Cu cât lucrurile sunt mai apropiate de normalitate și de firescul lor așa cum erau ele când omul trăia în mediul lui natural, cu atât este mai bine. Lucrurile nu sunt complicate, noi le complicăm foarte mult. Și de cele mai multe ori complicația vieții vine din criterii economice, și așa-zisa modernizare a vieții. De fapt, este o cale spre creșterea patologiilor și a riscurilor”, mai spune profesorul.

Ce trebuie făcut

Un ritm de viață sănătos, care implică exerciții fizice, dar și intelectuale, reduce considerabil riscul apariției tensiunii arteriale și accidentelor vasculare.

„Modul nostru de comportament, o viață activă fizic, dar și cognitiv are darul de a produce modificări generale care se adresează întregii unități neurovasculare, deci atât a vaselor, cât și neuronului, ameliorând toți parametrii care pot la un moment dat să devină factori de risc”, mai spune profesorul dr. Dafin Mureșanu.

Revista Presei