Primul medicament din România care se va da cu rația! Vor fi interzise mai mult de 2 cutii de persoană

01 apr. 2020
Primul medicament din România care se va da cu rația! Vor fi interzise mai mult de 2 cutii de persoană

Primul medicament din România care se va da cu rația! Nu vom mai putea cumpăra mai mult de două cutii de paracetamol de la farmacie, conform unui anunț făcut de Colegiul Farmaciștilor din România. 

„Este o recomandare pe care am trimis-o de ieri către colegii noștri farmaciști, dar și pentru publicul larg, pentru a înțelege că trecem printr-o perioadă în care în a acumula cantități prea mari dintr-un medicament nu este opțiunea cea mai bună”, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

„Am luat această decizie pentru că consumurile s-au dublat, aproape spre triplare față de perioadele anterioare și tocmai pentru că în schema de tratament pentru COVID-19, pentru formele ușoare, pentru a scădea temperatura este recomandat paracetamolul și atunci toată lumea s-a sesizat și în buna tradiție, mai ales românească, încercăm să avem cât mai mult chiar dacă nu ne trebuie”, a adăugat el.

„Există în depozite și în spațiile de producție există stocuri, există materii prime cu ajutorul cărora producția să continue, dar este important să nu epuizăm stocurile la nivelul farmaciei și tocmai de aceea considerăm că această recomandare este una utilă, una de bun simț și una morală până la urmă”, a explicat Lupuleasa.

„ Există cam aceași tendință și în alte țări, numai că în unele dintre ele există niște rezerve naționale la care se poate apela. Din păcate, din câte înțeleg, oficiul central de stocare care a funcționat pentru existența medicamentelor nu există și atunci ne bazăm numai pe stocurile existente la distribuitori și la producătorii români, sigur că având în vedere și posibilitatea de a importa și alte formulări care conțin paracetamol”, a adăugat el.

Țările care au raționalizat paracetamolul

Guvernul elveţian a introdus raţionalizarea unora dintre cele mai populare medicamente analgezice şi antipiretice, în ideea de a evita achiziţiile de panică pe fondul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Conform noilor restricţii, fiecare persoană va putea să cumpere doar un singur pachet de medicamente pe zi, incluzând paracetamol şi ibuprofen.

Guvernul federal a subliniat că aceste restricţii, care vor intra în vigoare imediat şi vor fi valabile pentru o perioadă de şase luni, nu au fost introduse din cauza unui deficit de medicamente. „Acesta este un mesaj către populaţie să nu cumpere prea multe medicamente şi este conceput să reglementeze situaţia. Nu există niciun motiv pentru achiziţii determinate de panică”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului elveţian.

Agenţia Medicamentului din Franţa (ANSM) a anunţat şi ea că vânzarea de paracetamol, recomandat pentru a combate simptomele cauzate de coronavirus, va fi restricţionată în farmaciile franceze şi suspendată pe internet. Vânzarea se va limita la o cutie pentru o persoană fără simptome şi la două cutii în caz de febră sau de dureri, a adăugat agenţia, care se teme de riscurile unei ‘stocări inutile’ în detrimentul celor care au nevoie.

De asemenea, farmaciile şi supermarketurile din Olanda au început limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piaţa naţională după ce numeroşi olandezi şi-au făcut stocuri de medicamente în urma temerilor legate de pandemia de coronavirus.