Produsele de post sunt un adevărat pericol! Specialiștii trag semnalul de alarmă. Ce conțin, de fapt, aceste alimente

de: Ana Toma
07 aug. 2020
Produsele de post sunt un adevărat pericol! Specialiștii trag semnalul de alarmă. Ce conțin, de fapt, aceste alimente

În perioada postului, pentru a înlocui carnea, deseori apelăm la alternative, precum salamuri, crevurști sau pateuri vegetale. Se pare însă, că aceste produse sunt mult mai nocive decât orice altceva de pe rafturile magazinelor. Specialiștii trag semnalul de alarmă. 

Puțini știu că produsele de post precum crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt pline de ingrediente toxice care au rolul de a înlocui materia primă, precum carnea, laptele sau ouăle.

Mai mult de atât, aceste alimente sunt mult mai bogate în calorii decât produsele originale

”Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și plus de asta, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animală”, explică prof. Dr. Mencinicopschi.

Care sunt produsele nocive

Potrivit doctorului, în categoria produselor nocive se încadrează pateurile vegetale şi “mezelurile”, din cauza conţinutului mare de “E-uri” sau alte produse sintetice de acest tip care au rolul de a face produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

“Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse”, spune prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Potrivit acestuia, singurul produs sănătos din seria celor de post este brânza tofu, urmată de laptele de soya, care poate fi consumat zilnic.

Unele produse nu sunt de post

Un alt lucru care nu este scris pe etichetă este că unele produse, deși sunt considerate de post, acestea conțin ingrediente de origine animală.

“Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, atrage atenţia medicul.

În cazul în care doriți să țineți post într-un mod corect, singura soluție este verificarea etichetei. Dacă pe etichetă se regăsesc ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer, atunci produsul nu este in niciun caz de post.