Profeția teribilă a lui Rafila: Se întâmplă „într-o săptămână, 10 zile”

19 mart. 2020
Profeția teribilă a lui Rafila: Se întâmplă

Medicul Alexandru Rafila a anunțat ce urmează să se întâmple în România, în următoarea perioadă. 

Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a explicat, că în mod sigur, în România se va ajunge la 2.000 de cazuri de coronavirus.

Medicul a mai spus că în maximum 10 zile, în România se va declanșa scenariul 4 de intervenție, care intrî în vigoare când se ajunge la 1000 de cazuri.

Asta înseamnă, că în curând, în România se va ajunge la 1000 de cazuri de coronavirus.

”Cu siguranță vom ajunge să avem mai mult de 2000 de cazuri. Și asta nu se va întâmpla într-un timp foarte lung pentru că, fără să avem prea multe elemente obiective, simțim că se întâmplă ceva în România și, probabil, că în  următoarea săptămână o să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri transmise comunitar, cazuri la care nu o să avem o sursă clară a infecției.

Suntem cu trei săptămâni în urma Italiei

Atunci, este foarte probabil să aplicăm măsurile pe care le-ați auzit mai devreme, cei care fac forme ușoare de îmbolnăvire vor sta acasă. Ceea ce este normal, așa fac toate țările care au număr mare de cazuri. Tratează cazurile ușoare la domiciliu, în mod similar tratamentului pentru gripă. Toate cazurile de gripă, forme ușoare și medii, se tratează acasă. Nu se internează nimeni în spital”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

Întrebat în cât timp am putea ajunge în scenariul 4, Rafila a răspuns: ”Nu pot să fac eu o predicție, dar probabil în decurs de o săptămână, 10 zile, probabil.

Aș vrea să fac o precizare: vârful epidemiei se referă la numărul de cazuri noi înregistrat zilnic. Nu neapărat, am ajuns la 10.000 de cazuri, acolo e epidemie. Ne interesează câte cazuri noi înregistrăm zilnic și dacă acest număr poate fi gestionat de sistemul de sănătate, dacă discutăm de cazurile complicate. Problema este a creșterii bruște de cazuri într-un timp relativ scurt. În Italia a crescut foarte mult numărul de cazuri între 21-27 februarie. Suntem cu trei săptămâni în urma Italiei și trebuie să ne pregătim pentru o astfel de situație. Nu trebuie să ajungem acolo, dar nu trebuie să excludem o astfel de eventualitate”.