Putin, decizie neasteptata cu privire la Ucraina. Zelenski suparat

13 dec. 2019
Putin, decizie neasteptata cu privire la Ucraina. Zelenski suparat

Ucraina și Rusia au ajuns la o înțelegere „completă și cuprinzătoare” de încetare a focurilor în estul Ucrainei, până la finalul lui 2019, după discuții la nivel înalt. Președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-au întâlnit față în față la summit-ul din Paris de luni. Zelensky a fost pesimist, spunând că nu s-au obținut multe în urma întâlnirii, și că ar fi vrut să rezolve mai multe probleme.

O luptă de 5 ani și jumătate dintre forțele ucrainene și rebelii susținuți de ruși a costat 13000 de vieți.

Negocierile au fost intermediate de liderii francezi și germani.

Acestea survin în urma unui mare schimb de deținuți, și în urma retragerii forțelor militare ucrainene din 3 zone cheie ale frontului.

La ce înțelegeri s-a ajuns?

Într-un comunicat scris, țările au fost de acord să elibereze și să facă schimb de „deținuți ai conflictului” până la finalul anului.

Cele două tabere și-au luat de asemenea angajamentul de a retrage forțele militare din alte 3 regiuni ale Ucrainei până la finalul lui martie 2020, fără a specifica ce regiuni ar fi afectate.

Discuții suplimentare vor fi purtate în 4 luni pentru a face un bilanț al progresului încetării focurilor.

La o conferință de presă după discuțiile de la Palatul Elysé din Franța, Putin a declarat că discuțiile reprezintă un „pas important” pentru încheierea conflictului.

Președintele Zelensky susține că problema exportului de gas rusesc prin intermediul conductelor din Ucraina a fost „deblocată” după o dispută legată de tarife, o înțelegere urmând să se realizeze.

Însă, Rusia și Ucraina continuă să nu fie de acord cu probleme precum retragerea trupelor rusești, și alegerile în zonele Ucrainei controlate de separatistii rebeli.

Putin a cerut și o schimbare in constituția Ucrainei pentru a da un statut special regiunii Donbas, ce este controlată de rebeli. Acesta a insistat pentru amnistierea celor care au luat parte la capturarea teritoriului ucrainean.

Președintele Zelensky le-a spus reporterilor că Ucraina nu va concesiona niciun teritoriu în schimbul păcii.

„Am văzut diferențe astăzi”, susține președintele francez Emmanuel Macron, ce a găzduit discuțiile împreună cu Angela Merkel, cancelarul german.

„Nu am găsit soluția miraculoasă, însă am avansat spre aceasta”, adaugă Macron.

Cum s-a ajuns aici?

Zelensky, un fost actor de comedie, a fost ales președinte al Ucrainei în urma unei victorii răsunătoare în aprilie, după o campanie electorală bazată pe readucerea păcii în estul Ucrainei.

De atunci, strategia acestuia s-a bazat pe încercarea reluării discuțiilor cu Moscova. Pentru a ajunge în acest punct, Zelensky a fost nevoit să fie de acord cu anumite condiții din partea rușilor, incluzând retragerea trupelor ucrainene din orașele Stanytsia Luhansk, Petrivske și Zolote, din estul Ucrainei.

În iunie, trupele ucrainene și separatistii pro-Rusia s-au retras 1 km din Stanytsia Luhanska. Până la finalul lui octombrie, ucrainenii și separatistii s-au retras din Zolote, iar la începutul lui noiembrie s-au retras din Petrivske.

NATO și experții în informații secrete din țările vestice au acuzat Rusia în repetate rânduri pentru trimiterea armamentului greu și a trupelor în estul Ucrainei pentru a ajuta rebelii.

Rusia respinge acuzațiile, însă recunoaște că „voluntari” ruși ajută rebelii.

În septembrie, Zelensky a fost lăudat pentru mult-așteptatul schimb de deținuți cu Rusia – acesta a descris schimbul drept o „victorie” ce a survenit în urma unui apel telefonic cu președintele rus.

Pentru pregătirea summit-ului, președintele Zelensky a acceptat o înțelegere din 2016 pentru a acorda statut special zonelor controlate de separatiști în regiunea Donbas.

„Formula Steinmeier” are rolul de a rezolva neînțelegerile legate de tratativele de pace. Aceasta aduce în discuție alegeri libere și corecte în est, sub legea ucraineană, verificări realizate de OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), la schimb pentru statutul de autonomie.

Ce a provocat conflictul?

Separatistii pro-ruși au preluat controlul unor mari părți din regiunile Donetsk și Luhansk în aprilie 2014, imediat după ce Rusia a anexat peninsula Crimea.

A fost o revoltă împotriva noilor autorități pro-vest din capitala Kiev, ce l-au demis pe președintele pro-rus Viktor Yanukovych, ce s-a materializat prin proteste stradale, denumite „Revoluția Maidan”.

Separatistii au declarat mai apoi independență față de Ucraina – însă nicio țară nu a recunoscut „republicile”.

  • Martie 2014: Forțele ruse anexează Crimea după ce președintele Yanukovych este demis în Kiev, fapt care a determinat cea mai mare confruntare dintre partea estica și vestica de la Războiul Rece încoace. Statele Unite și Uniunea Europeană impun sancțiuni drastice Rusiei
  • Aprilie: Grupuri armate pro-Rusia capturează părți din regiunile Donetsk și Luhansk, aflate în zona graniței ruse a estului Ucrainei. Ca răspuns, Ucraina lansează o operațiune militară
  • Septembrie: NATO confirmă faptul că armament greu și trupe militare rusești au pătruns în estul Ucrainei
  • Noiembrie 2018: 3 nave ucrainene sunt interceptate de Rusia în Strâmtoarea Kerch, în apropiere de Crimea. Ucraina condamnă această interceptare, considerând-o drept un act de agresiune rusesc, susținând că Marea Neagră e liberă pentru navigație
  • Aprilie-Iulie 2019: Volodymyr Zelensky câștigă alegerile prezidențiale, având parte de o victorie răsunătoare împotriva lui Petro Poroshenko
  • Septembrie: Rusia și Ucraina fac schimb de deținuți, cei capturați în urma anexării Crimeei și în urma intervenției din Donbas
  • Noiembrie: Rusia returnează 3 nave militare Ucrainei, după aproape 1 an de la capturarea acestora în zona peninsulei Crimea