Raed Arafat, anunț privind răspândirea coronavirus în România: Ne pregătim pentru un scenariu foarte urât

Anunț important făcut de secretarul de stat Raed Arafat care a vorbit recent, în cadrul unui interviu TV, despre impactul noului coronavirus în România, dând explicații clare cu privire la scenariile luat în calcul de Departamentul de Situații de Urgență. Mai mult, acesta spune că România este pregătită pentru un scenariu foarte urât, chiar dacă probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică. 

Anunțul lui Raed Arafat privind răspândirea coronavirus în România

„Noi avem scenarii, sunt patru scenarii făcute. Ajungem la scenariu de peste 2000, dar asta nu înseamnă că e optimist sau pesimist, ci înseamnă că anumite măsuri trebuie să fie luate de la un scenariu la altul. 2000 de infectați excluzându-i pe cei vindecați. Adică 2000 care sunt în același moment, testați pozitiv. Scenariile pesimiste întotdeauna există și trebuie luate în considerare de profesioniștii în situațiile de urgență și în medicină, dar nu înseamnă că șansa să se întâmple e mare. Întotdeauna ne pregătim pentru un scenariu foarte urât, chiar dacă acesta are o probabilitate foarte mică”, a transmis recent Raed Arafat, la TV.

Secretarul de stat a transmis că sistemul sanitar poate să aibă un adevărat impact în această situație deoarece una din problemele majore ar fi numărul paturilor de la Terapie Intensivă. O altă problemă cu care se confruntă sistemul medical românesc este lipsa medicilor.

„Orice sistem sanitar poate să aibă un impact serios într-o astfel de situație. Problema majoră sunt paturile de la Terapie Intensivă și noi am luat deja câteva măsuri. Sunt contractate deja aparate noi de ventilație ca să suplimentăm paturile de Terapie Intensivă, încercăm să aducem echipamente suprimentare, dar este foarte importantă și resura umană, resursa medicală, să avem grijă de ea. Poți să cumperi 2000 de ventilatoare, dar dacă nu ai medici de Terapie Intensivă care să le folosească înseamnă că ai o problemă. E o lecție foarte importantă pentru noi, uitându-ne în trecut, prin 2009, 2010, 2011, când sistemul sanitar a suferit prin scăderea salariilor medicilor, asistenților”, a explicat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Revista Presei