Rafila face un anunț cumplit! Apare un nou virus. Va fi teribil în toamnă

Rafila face un anunț cumplit! Ne vom lupta cu un nou virus din această toamnă. Astfel, în România vor fi două virusuri care ar putea ucide foarte mulți oameni.

Este vorba despre gripă. Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că esre foarte important să se aprobe o lege a vaccinări cât mai curând posibil.

Două amenințări

„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice.

Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus.

În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, a spus Alexandru Rafila.

Vaccin compensat?

Medicul a vorbit și despre vaccinul împotriva coronavirusului. Acesta sugerează că ar trebui să fie compensat, la fel ca unele medicamente.

„Legea vaccinării cred că ar rezolva încă o problemă legată de finanțarea programului de vaccinare. În momentul de față, vaccinurile sunt gratuite pentru toți copiii din România în cadrul acestui program. Având în vedere, însă, prioritățile de sănătate publică, este evident că sunt multe alte categorii de persoane care ar trebui să beneficieze de vaccin.

Vă dau câteva exemple: fetele în vârstă de 18, 20 ani, care ar trebui să beneficieze de vaccinurile HPV, adulții care ar trebui să beneficieze o dată la zece ani de vaccinul DTP. De asemenea, persoanele vârstnice cu afecțiuni pulmonare cronice, care ar trebui să poată să beneficieze de vaccinul pneumococci, a subliniat Alexandru Rafila.

Trebuie încurajată vaccinarea

”La vaccinuri nu măsurăm eficacitatea terapeutică, ca la medicamente, ci măsurăm eficacitatea în ceea ce privește prevenirea bolilor în sistemul de sănătate publică.

Și, atunci, compensarea vaccinurilor cred că este unul dintre elementele care va încuraja vaccinarea în general și atitudinea pozitivă pentru vaccinare”, a spus, Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al OMS.

„În țările din Uniunea Europeană, vaccinurile sunt compensate pentru foarte multe categorii de vârstă. Nu discut despre nivelul de compensare, acest lucru îl poate stabili Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci discut despre un principiu care trebuie implementat și în țara noastră”, a adăugat Alexandru Rafila.

Legea Vaccinării e blocată

Acesta susține că legea ar trebui adoptată de Camera Deputaților.

„Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a afirmat Rafila.

Revista Presei