Răsturnare totală de situație! „Relaxarea” din 15 mai, doar pe hârtie!

iohannis-db

Pentru cei care abia așteaptă relaxarea restricțiilor de după data de 15 mai, veștile nu sunt chiar bune. Cel mai probabil, situați va rămâne exact ca și până acum. 

Ridicarea graduală a restricţiilor impuse în perioada stării de urgenţă începând cu data de 15 mai ar putea fi realizabilă doar dacă situaţia din intervalul anterior acestui orizont de aşteptare va îndeplini, cumulativ, patru condiţii esenţiale.

Astfel, ne putem „relaxa” doar dacă numărul de decese, numărul de pacienţi de la ATI şi numărul cazurilor noi vor scădea semnificativ, iar focarele de COVID-19 vor fi stinse, se arată într-o analiză publicată de adevarul.ro.

Școlile rămân închise

Primul semn că relaxarea nu va fi cea pe care ne-o dorim cu toții este decizia anunțată astăzi de Iohannis, legată de școli.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şcolile nu se vor mai deschide în acest an de învăţământ.

„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Nu se vor întoarce elevul, studentul, fizic, la cursuri”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a informat că anul şcolar se va încheia pe 12 iunie şi că până la acea dată vor continua formele de învăţământ la distanţă.

Raed Arafat: Să nu se aștepte lumea că se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre măsurile de relaxare de după 15 mai. Șeful DSU atrage atenția că acestea nu vor fi majore. „Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei”, a spus secretarul de stat.

„Mesajul președintelui a fost clar. Orice anunț privind relaxarea restricțiilor va fi făcut după 15 mai. Până atunci avem obligația să respectăm toate regulile care au fost impuse până în acest moment. Deci nu vorbim de măsuri de relaxare până după 15 mai și până nu se face o analiză serioasă.

Aceste măsuri vor fi graduale. Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei. Nu despre asta este vorba. Vor fi măsuri graduale, atent decise, atent alese și cu monitorizare între măsuri.

Adică iei anumite măsuri, aștepți să vezi impactul lor, după care mai anumite măsuri, aștepți iar să vezi impactul lor.

Dacă vezi că din nou crește numărul cazurilor poți să mai iei alte măsuri compensatorii sau să revii la anumite măsuri de restricție. Nu este o chestie de „one way”, de o singură direcție,” a spus Raed Arafat.

Citește și:

Revista Presei